“Ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu u BiH”

Vijesti 06. maj 202107:51 6 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. maja, "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U dokumentu navode da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje".

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i HErcegovini u odgovoru za N1 su porčili da “ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu ili prekrajanju granica BiH, koji predstavljaju neprihvatljivo podrivanje njenog ustavnog poretka”.

“Bilo kakav razgovor o secesiji nije u interesu građana kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj BiH. Sada fokus treba biti na spašavanju života, održivom ekonomskom oporavku i reformama kojima se unapređuju evropske integracije i poboljšavaju životi građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od ovih životno važnih tema”, naveli su za N1 iz Delegacije EU u BiH.

U inicijativi NSRS navode da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata”, te pozivaju “FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare