Nebom plovi asteroid Muminović, da li je opasan po Zemlju?

Nauka 11. maj 202319:10 2 komentara

Bh. astronom Muhamed Muminović dobio je asteroid, odnosno NASA je po njemu nazvala jedan od tri najznačajnija otkrivena asteroida. On je za N1 otkrio kako mu je ukazana velika čast pojašnjavajući da se osjećao kao da je dobio Nobelovu nagradu. Također, odgovorio je i na pitanje da li nam prijeti opasnost od novog "bosanskohercegovačkog" asteroida.

Čestitamo! Kako je došlo do toga da asteroid ponese vaše ime?

Postoje pravila Međunarodne astronomske unije, to su kao Ujedinjene nacije, ne možete nazivati ništa po volji. Jedina organizacija koja ima pravo da imenuje planete, asteroide.. to je ova Unija. Postoje stroga pravila. Ne možete nazivati po kućnim ljubimcima, po Putinu ili Hitleru. Znači, postoje pravila ko može da dobije. U mom slučaju jedan hrvatsko-američki astronom, inače rođen u Sarajevu, profesor u Washingtonu, predložio je moje ime jer je on otkrio asteroid. Željko Ivezić je mene kadidovao jer je u svojoj mladosti čitao i učio iz mojih knjiga o astronomiji. Želio je da se asteroid zove Muminović i Unija je to prihvatila.

Je li opasan asteroid Muminović?

Po Zemlju nije opasan, mada da udari ovaj Muminović ja bih se osjećao ružno (smijeh). Ovaj moj asteroid koliko znam nije opasan. To je jedna čast koju dobijete, za mene kao Bosanca koji je uradio neke stvari u astronomiji ovo priznanje je poput Nobelove nagrade.

Muhamed Muminović (N1)

Da li uspjeh još veći ako znamo da Bosna i Hercegovina još nema vlastiti astronomski opservatorij?

Naravno. Meni je to leglo. Postoje incijative, dugo se stvari vuču. Mi smo u zlatnom dobu našeg društva napravili opservatorij. Astronomska opservatorija Sarajevo je bila jedna od tri najveće u Jugoslaviji pored Beograda i Hvara. Imali smo najmodernij teleskop, odnosno opservatorij, a mi smo bili jedan NVO – omladinska organizacija.

Kakve su šanse za revitalizaciju opservatorija na Trebeviću?

Počele su najzad neke inicijative, bio sam jučer na sastanku sa gradonačelnicom Karić. Ne mogu da riješe te neke imovinsko-pravne stvari. Tvrđava je nama u Jugoslaviji bila data na upotrebu. Nadam se da će od toga nešto biti. Zamolili su me da budem konsultant, znam šta sam griješio i dobro radio. Mogu pomoći. Ja još imam kontakte u svijetu, meni se ljudi javljaju.

U čijim rukama je ključ rješenja, na kojem nivou vlasti?

Ovu novu zgradu smo napravili, ali nismo imali upotrebnu dozvolu. Ovo je bilo naše, ali nismo ga proveli. Oni imaju problem da riješe čije je sad vlasništvo.

Nebom plovi još jedan “bosanskohercegovački” asteroid koji nosi ime Sarajevo?

To smo mi predložili. Imamo sada dva objekat, jedan je Sarajevo, koji se vrti, a drugi je Muminović, koji se upravo počeo vrtiti (smijeh).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare