Negiranje genocida, krivično djelo ili vlastito mišljenje

Vijesti 23. feb 202319:08 1 komentar
Fena

Da li je negiranje genocida krivično djelo ili sloboda izražavanja? Sudeći prema dosadašnjim odbijanjima prijava od Tužilaštva radi se o ovome drugom. Negiranje genocida prisutno u izjavama političkih zvaničnika, u medijima, kao i na društvenim mrežama. Zašto Tužilaštvo nije podiglo niti jednu optužnicu?

Od podizanja optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, nakon posljednjeg negiranja genocida po svemu sudeći neće biti ništa. Isti scenario bio je i nakon dosadašnjih prijava. Iz Tužilaštva objašnjavaju da je to zbog samog Zakona jer da bi neko bio krivično odgovoran njegovo negiranje mora imati sljedeću karakteristiku:

”Ono treba da je urađeno na način koji bi mogao da proizvede posljedicu. To je otežavajući dio. I mi smo sve te naše naredbe o nesprovođenjima i o obustavama istraga dostavili zainteresovanim stranama”, rekao je Milenko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Do sada je Tužilaštvu dostavljeno preko 40 prijava zbog negiranja genocida. Tužilaštvo je odbacilo 27 prijava i nije podignuta niti jedna optužnica.

U objašnjenjima tužioca navodi se da je, iako je riječima jasno negiran genocid, izneseno lično mišljenje.

Advokati objašnjavaju da izostanak optužnica pokazuje kako su u državi pojedinci iznad zakona.,

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare