Nekada jedna od najfrekventnijih tačaka u zemlji danas je sablasno prazna

Vijesti 07. feb 202120:17 0 komentara

Drastično pada i putnički prometa u Željeznicama FBiH. Sa blizu 116 hiljada putnika u zadnjem kvartalu prošle godine, brojke su pale na tek nešto više od 21.000. Nešto je bolja situacija kada je prevoz tereta u pitanju.U odnosu na isti period prošle godine Željeznice bilježe pad od 10 u ovom segmentu.

Nekada jedna od najfrekventnijih tačaka u zemlji, danas je sablasno prazna. Sa Željezničke stanice Sarajevu malo je onih koji putuju, a mnogo je onih koji se ne sjećaju kada su uopšte sjeli na voz.

“Vozom? Prije dvadeset i pet godina, nisam putovao vozom često, uglavnom na more.”

“Čekajte, vozom sam putovao možda ‘97. godine.”

“Nisam sigurno 15-20 godina”

“Ljudi žele da se voze vozom, ali zavisi, mnogo je automobila, autobusa, ali u svakom postoji želja da se vozi vozom.”

Iz Zavoda za statistiku FBiH su istaknuli:

“U željezničkom putničkom prijevozu u periodu od oktobar-decembar 2020. godine prevezeno je ukupno 21.478 putnika i ostvareno 1.785.748 putničkih kilometara, što je u odnosu na isti period 2019. godine manje za 81,5% prevezenih putnika, a ostvareni putnički kilometri manji su za 80,5%.”

U istom periodu prošle godine, umjesto sadašnjih dvadesetak hiljada, Željeznicama Federacije prevezlo se skoro 116 hiljada putnika. Koliko je pad drastičan vidi se i na stanicama, sa kojih se niko ne ukrcava za inostranstvo, pa čak ni na međuentitske linije.

Pusto je na glavnoj Željezničkoj stanici u Sarajevu, ali i na svim drugim duž pruge. Na ovoj, na Alipašinom Mostu čak je i čekaonica zaključana.

N1

Sa svih stanica u Federacijji Bosne i Hercegovine dnevno pođe ukupno 14 vozova. A u redu vožnje pominje se samo pet gradova. Sarajevo, Čapljina, Konjic, Maglaj i Zenica..

Paradoksalno, linija koja je privlačila najveći broj putnika- Sarajevo-Bihać izazivala je i najveće negodovanje. Bišćani su tražilinjenu obustavu, jer su se njome masovno prevozili migranti iz glavnog grada BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!