Nema naznaka da među stradalima i povrijeđenima u Češkoj ima bh. državljana

Vijesti 25. jun 202111:59 > 12:11 0 komentara
REUTERS/David W Cerny

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici za N1 je potvrđeno da za sada nema indicija da se među povrijeđenima ili stradalima u tornadu koji je 24. juna pogodio ovu zemlju ima državljana BiH.

Iz bh. predstavništva u Češkoj su nam rekli da je ova informacija došla iz Regionalne policijske uprave Južnomoravskog okruga.

Također, obavijestili su nas da ukoliko dođe do promjene – javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Tornado koji je sinoć pogodio jugoistočni dio Češke Republike ozlijedio je najmanje 200 ljudi. Poginulo je troje ljudi. Stotine spasilaca iz cijele zemlje su na terenu.

Političar iz Južne Moravske Jan Grolich objavio je na Twitteru da je tisuće kuća uništeno ili oštećeno. “Molim vas ne idite u pogođena područja, spasioci trebaju mir kako bi radili. Vaša pomoć bit će potrebna u narednim danima”, napisao je Grolich.

VEZANE VIJESTI

Na područje pogođeno tornadom kod Hodonina poslana je i vojska opremljena teškom mehanizacijom. Očekuje se dolazak austrijskih i slovačkih spasilačkih služba koje će pomoći češkim, poručili su iz vlade.

Zasad je, javljaju češki mediji, a prenosi AP, potvrđena smrt troje ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200. Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke te je rušio kuće do temelja.

Proglašeno je i stanje nesreće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!