Nema novca u kasi RS za povećanje plata zdravstvenim radnicima

Vijesti 13. jun 202314:44 1 komentar
N1 BiH

Nema novca za povećanje plata zaposlenima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Republici Srpskoj. To je saopštio resorni ministar Alen Šeranić nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i spocijalne zaštite kojoj je prisustvovao.

Ja sam dao određene odgovore po tom pitanju. Svakako da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje plata u tom obimu“, rekao je ministar Šeranić podsjećajući da je u prethodnom periodu od 2019. radi na povećanju plata.

On kaže da su zahtjevi sindikata legitimni, ali da bi za povećanje plata u ovom trenutku bilo potrebno dodatnih oko 50 miliona maraka što nije novac koji je trenutno za te namjene predviđen budžetom.

Osim toga sindikalci su sa ministrom razgovarali o rješenju određenih tehničkih pitanja poput prekovremenog rada zbog kojeg, usljed nedostatka radnika, brojni zaposleni ne dobijaju predviđene slobodne dane.

Ministar je najavio da će u narednim danima biti razgovarano i o izmjeni Zakona o platama. Također, istakao je da će se tražiti model po kojem bi zaposleni u oblasti socijalne zaštite u centrima za socijalni rad platu dobijali po Zakonu o platama u sistemu javnih službi, s obzirom na to da im plate isplaćuju lokalne zajednice i da sve ono što bude dogovoreno između resornog ministarstva i sindikata često ne bude sprovedeno.

N1 BiH

Sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Milutinović, napomenuo je kako je 2008. Zakonom o platama zaposlenima u oblasti zdravstva izuzet topli obrok i regres iz plate i umanjen koeficijent za 0,5 čime im je oduzeto oko 51 milion maraka.

On je pozdravio dogovor sa resornim ministrom koji je postignut, ali je napomenuo da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje plate.

Što se tiče povećanja cijena rada i toplog obroka mi nećemo odustati od toga i učinićemo sve da zaposlenima kojih je oko 15.000 vratimo njihova prava i da ih zaštitimo“, rekao je Milutinović ne isključujući ni mogućnost protesta.

“Radnici zaposleni u zdravstvu niti jednog momenta nisu odustali ili posustali u vrijeme covida. Nikad se nismo obratili da tražimo nešto, povećanje neko mislim da je došlo vrijeme da zdravstveni sektor i zaposleni treba da počnu da budu cijenjeni u našem društvu”, zaključio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare