“Nema zločinca među Jevrejima u prošlom ratu. U BiH biti Jevrej je privilegija”

Vijesti 27. jan 202321:03 0 komentara

U Tuzli je na dva spomen obilježja položeno cvijeće i odana počast žrtvama holokausta. Jasno je poručeno da se holokaust kao ni genocid u Srebrenici, ne smije se zaboraviti niti poricati.

Sa stare željezničke stanice u Tuzli, mjesta gdje je danas spomenik Suza, u logore je odvedeno više od 300 Jevreja, ubijeno je oko 280. Oca Igora Rajnera spasio je Vermaht, ali su baka, djed i stričevi žrtve holokausta.

“Ono što meni lično smeta je to što se rijetko pitamo kako se on desio i zašto se desio. Vidimo da se ponavlja. Ako ćemo samo sjećati se žrtava, a ne spriječavati one koji su dozvolili da se to desi, slab smo posao uradili. Desit će nam se ponovo”, kazao je Igor Rajner.

Prije Drugog svjetskog rata u BiH je živjelo više 14.500 Jevreja,a stradalo je 10.500 u logorima Kruščica kod Viteza, Jasenovcu, Đakovu, Pagu, Loborgradu, Jadovnu te Aušvicu. Među njima i naučnici, profesori, umjetnici.

“Mi njihova imena trebamo zapamtiti. Alfreda Portesa, Kalmija Baruha, nekog doktora Morica Levija. Mi smo ostali bez njih. Kada smo ostali bez njih, ostali smo bez vrlo važnij ljudi koji su bili bitni za podizanje kulture i nauke u našem društvu”, kazao je Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice BiH.

O njihovim stradanjima detaljnije bi se trebalo učiti u šklolama kroz ovih dana pokrenuti projekat edukacije nastavnika povijesti u školama u Sarajevu. Tuzla njeguje kulturu sjećanja na žrtve holokausta i genocida u Srebrenici.

“Najveće tragedije u istoriji čovječanstva koje se ne smiju negirati niti zaboraviti. Mi smo svjedoci da još uvijek imamo naših suvremenika koji negiraju genocid u Srebrenici što je loše za naše društvo, a svi znamo šta se tamo desilo”, kazao je Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

“Ta poruka koja dolazi iz Tuzle, bitna je ne samo za BiH, ne samo za naš prostor, regiju, ta poruka je važna zbog Evrope i svijeta jer ima onih koji jednostavno ne priznaju genocid”, kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Da se ne smiju ponoviti holokaust i genocid, poručuju i potomci stradalih tuzlanskih Jevreja koji čuvaju svoju povijest, običaje, tradiciju, porijeklo.

“Glavne aktivnosti su nam te da mladima prenesemo običaje, način obilježavanja praznika. Jevreji imaju jako mnogo praznika, jako mnogo dana sjećanja. Učimo ih kako se to radi”, kazala je Marina Rajner iz Jevrejske opštine Tuzla.

“Nemate nijednog zločinca među Jevrejima u prošlom ratu. Poštovani smo od strane svih većina što je jako dobro. U Bosni biti Jevrej je privilegija”, ističe Igor Rajner.

Jevrejska zajednica BiH sklopila se je sporazum sa tuzlanskim arhivom o ustupanju određene građe koja bi trebala rezultirati izradom monografije o tuzlanskim Jevrejima.

Danas u Tuzli živi oko 100 Jevreja. Dokaz da ih je nekada bilo puno više je ovo jevrejsko groblje koje ima više od 160 grobnica. Groblje je 2018. godine proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!