Neotkrivena Banjaluka: Od tradicije i domaće kuhinje, preko zelenih bašti do sex šopa (FOTO/VIDEO)

Vijesti 28. sep 202313:14 0 komentara

Čini vam se da znate svaki dio Banjaluke? Razmislite još jednom.

U zaleđini Gospodske ulice, ušuškan među zgradama starim više decenija, nalazi se u narodu poznati “Zanatski centar”.

Danas tu ima više kafića nego zanatlija, ali naziv i svrhu očuvali su rijetki samostalni preduzetnici poput obućara, zlatara, krojača…

N1

Jedna od njih je i Dragana iz gradske krojačke radnje. Radi već 10 godina. Mušterija, kaže ima. Interesantno je to što su to sve češće muškarci, priča nam Dragana. Najčešće usluge koje se traže su pepravke, ali i maturske haljine.

“Traže ljudi, nešto drugačije nego što ima da se kupi, a prepravke su veoma česte, zato što danas, sve što kupimo ili je veliko, predugo, jednostavno promijenili su se zahtjevi ljudi, kao i pristup garderobi, danas svi hoće da sve bude knap i u milimetar i ono što je drugačije nego ranije. Muškarci traže te usluge”, kaže Dragana.

N1

Dragana se pribojava da li će biti nasljednika za ovaj posao. Ali ne samo za krojače. Kroz prolaze zanatskog centra naići ćete na radnje obućara, trgovaca, zlatara, frizera, ugostitelja. Za sve njih ima kažu posla. Zadovojni su, ali nije kao što je bilo nekada. Mladi, rijetko svraćaju, a stari po navici. A sve, kažu nam, imaju na jednom mjestu. Pa tako i klopu.

U suteren, pod zemlju, svratili su mnogi studenti, željni domaće kuhinje.

Nahranila je, priča nam kuharica Mira, generacije i generacije studenata. Pasulj, gulaš, čorba, ćufte, punjenje paprike, sarma, riba, njen je jelovnik. Mušterije se ne žale, ali studenti sve rjeđe dolaze. Brza hrana danas preovladava, ali se domaća kuhinja, isto tako, danas teško odbija.

“Sva je hrana ukusna i lijepa jer je svježa, svako se jutro kuha. Najviše dolaze na pauzu za ručak”, kaže Mira.

Nije bas tradicija, ali svoje mjesto u starom zanatskom centru u Banjaluci ima i sex shop radnja. Za svakog, posebno turistu po nešto, kažu nam.

Ali, jedan kutak posebno privlači pažnju. Za njega ne znaju ni mnogi stanovnici grada na Vrbasu. Između visokih starih zgrada,obraslim rastinjem, ušuškali su se ugostiteljski objekti, omiljena mjesta mnogih za CITY break i kafu.

N1

Pojedini kažu da se na ovom mjestu osjećaju kao da su na nekom jugu Francuske ili Italije. Pitoreskni kafići sa zelenim baštama, minimalizam, koji ipak dopunjuje i street art. Pogled ne može da ne zastane na muralima iscrtanim na zidovima, koji su najsavršeniji za one koji vole napraviti dobru fotografiju.

Nemojte da vas začudi, ako u zanatskom centru Banjaluka, izgubite pojam o vremenu. Nakon kafe, puno je toga za obići, vidjeti, pazariti, ali prije svega podsjetiti se na neku dalju prošlost, istoriju prije ili nakon zemljotresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad