Nepoznate Titove fotografije, albumi, posebne propusnice… (FOTO)

Vijesti 12. nov 202213:16 1 komentar
Adligat/Nova.rs

Izuzetno vrijedna arhivska građa kao i lični predmeti istaknutog diplomate SFRJ ambasadora Staneta Pavliča (1914 – 1996) upravo je poklonjena Udruženju za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Ovim povodom organizovano je svečano otvaranje legata i posebna izložba na čijem otvaranju je govor održao ambasador Indonezije u Srbiji.

Ćerke Staneta Pavliča sestre Breda i Tanja Pavlič poklonile su Muzeju knjige i putovanja i Domu legata Udruženja Adligat cjelokupnu arhivu njihovog oca koja uključuje više stotina izvanredno rijetkih, značajnih i uglavnom nepoznatih fotografija i nešto ličnih predmeta donijetih iz Indonezije, piše Nova.rs.

Adligat/Nova.rs
Adligat/Nova.rs
Adligat/Nova.rs
Adligat/Nova.rs

Naročito se ističe propusnica za neograničeni ulaz jugoslovenskog ambasadora u predsjedničke palate, Titova fotografija koju je potpisao na proslavi Nove godine u Džakarti sa Sukarnom 1958, kada su dvojica predsjednika dogovarali uspostavljanje Pokreta nesvrstanih zemalja. Poseban foto-album sa više od dvije stotine fotografija snimljenih tokom Titove posjete Indoneziji, napravljen posebno za ambasadora, takođe predstavlja veliku vrijednost.

– Predsednik Sukarno je toliko uvažavao i voleo ambasadora Pavliča, da je čak posećivao njegovu ekselenciju u rezidenciji, a tokom putovanja po udaljenim mestima indonežanskog arhipelaga često je pozivao Pavliča da ga prati i da zajedno oduševljenim masama drže govore. Pred hiljadama okupljenih ljudi na velikoj govornici stoje Sukarno i Stanič pod verandom od palmi… Na jednoj slici Tito i Jovanka jedu banane sa Sukarnom. To su kultne fotografije naše istorije koje trebaju da postanu neizostavni deo našeg kolektivnog sećanja. Dirljive su i fotografije sa priredbi u kojima je za jugoslovenskog ambasadora i druge goste igrala lično Megavati, Sukarnova ćerka koja će kasnije postati prva ženska predsednica najveće muslimanske zemlje na svetu, imaju veliki istorijski značaj – kaže Viktor Lazić, počasni predsjednik Udruženja Adligat.

Novinarka i glumica Stevanka Češljarov, članica osnivač Adligata na čiju inicijativu je uspostavljen Legat ambasadora Staneta Pavliča, istakla je da joj je drago da će nepoznate fotografije Tita i raznih drugih delegacija u posjeti Indoneziji, i njihovih uzvratnih posjeta, a naročito fotografije Staneta Pavliča sa Sukarnom u posjetama različitim narodima zemlje koja ima čak 1300 naroda i narodnosti, na nov i neuobičajen način svjedočiti o velikom prijateljstvu ne samo dvojice značajnih ljudi, već dvije države.

Stane Pavlič je bio doktor prava, učesnik NOB-a, prvi predstavnik Jugoslavije u Zapadnoj Nemačkoj (Bonu) gde je vodio pregovore sa Saveznicima za pomoć Jugoslaviji i koordinisao primanje pomoći Ujedinjenih nacija (poznati UNVRA program), na poziv tadašnjeg ministra inostranih poslova Koče Popovića postaje profesionalni diplomata. Vodi uspješne trgovačke pregovore sa vladama Italija, Grčke, Turske, Egipta, Etiopije i Sudana, da bi 1957. godine bio imenovan za prvog ambasadora Jugoslavije u Indoneziji.

On je uspostavio diplomatske odnose, kupio zgradu jugoslovenske ambasade u kojoj se i danas, u elitnom dijelu Džakarte, nalazi ambasada Republike Srbije. Ali učinio je i mnogo više od toga: postao je lični prijatelj prvog predsjednika Indonezije Sukarna, koji se danas slavi kao otac nacije. Učestvovao je direktno i svakodnevno u stvaranju Pokreta nesvrstanih zemalja, a bio je među prvima koji je na ovim prostorima radio na približavanju Jugoslavije novonastaloj Evropskoj ekonomskoj zajednici još šezdesetih godina prošlog vijeka. Karijeru je završio kao sudija Ustavnog suda SFRJ i Slovenije, i kao profesor prava u Ljubljani. Primio je niz jugoslovenskih odlikovanja, kao i najviša odlikovanja Republike Indonezije, Kraljevine Belgije, Velike kneževine Luksemburga i Republike Italije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare