Nešković povukao Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Vijesti 15. okt 202412:15 0 komentara
N1

Delegat Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Želimir Nešković kazao je danas kako povlači svoj Projedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Novinarima je rekao kako sedam mjseci nije dobio priliku da o tom zakonu govori na redovnoj sjednici i javnost u BiH bude upoznata s detaljima.

“Žao mi je što u BiH nema prostora za razgovor, što najveći ido političkih predstavnika vlasti u FBiH, tu prije svega mislim na delegate u Klubu Bošnjaka, nijednog momenta nisu bili spremni na razgovor o ovoj temi. Ja ću se i dalje boriti da BiH bude što manje pod protektoratom međunarodne zajednice. Ovdje nema demokratije. Na meni su vršeni pritisci, ali ostajem pri svom stavu da je najbolje za BiH da nema stranih sudija u Ustavnom sudu. Vidjet ćete kada dođe vrijeme za to kroz nekoliko godina, ovi koji danas blokiraju, u tom momentu će se zalagati za ovo o čemu ja govorim. Smatram da je razgovor jedini način da BiH učinimo boljom. Povući ću danas svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu”, rekao je Nešković.

Uskoro deblokada Doma naroda BiH, Ademović za N1: Došli smo do dogovora, HDZ BiH će nas podržati

Izrazio je i žaljenje što predstavnici vlasti iz Republike Srpske nisu stali iza ovog zakona što ga je dodatno ponukalo da donese ovu odluku.

“Ne želim više da budem preduslov bilo kome i da Klub Bošnjaka nastavi opstruirati rad Dom naroda ili neke druge koji ga blokiraju. Učinio sam ovo zbog svog srpskog naroda, ali i ostala dva konstitutivna naroda kako bismo donosili zajednička rješenja i otvorili neka pitanja, a ne držali ih pod tepihom”, poručio je Nešković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!