Nesnosan smrad, zmije na ulicama i strah za djecu: Život mještanima Miševića nadomak Sarajeva postao nemoguć (VIDEO)

Vijesti 01. sep 202421:52 0 komentara
Miševići (N1)

Mještani naselja Miševići u blizini Hadžića već mjesecima apeluju da nadležni reaguju jer, kako tvrde, postrojenje za reciklažu djeluje samo kao deponija guma. Poručuju da je život u ovom naselju postao nemoguć.

U samom centru naselja deponuju se stare otpadne gume. Iako je pri izdavanju dozvole sve to najavljeno kao pokretanje ”prvog postrojenja za reciklažu guma”, mještani tvrde da se broj guma samo povećava. Rezultat je nesnosan smrad, a sama lokacija zarasla je u travu. Kćerka Fadila Smajlovića živjela je u ovoj kući tik do deponije. Napustila je kuću zbog smrada, iako je ranije iz Crne Gore došla da živi baš ovdje.

”I sada ne može tu da živi. Kuća renovinara… značajna ulaganja. Ima dvoje djece, dijete od tri godine… ne mogu da izađu od smrada i ovoga svega”, priča nam Smajlović.

N1

Osim smrada problem su i komarci, kao i zmije. Trpe i najmlađi, a roditelji sve to gledaju zabrinuto i bespomoćno.

Pročitajte i:

”Ne može se izaći poslijepodne ispred vrata, ma ni ujutro… komaraca je mali milion. Ogroman je smrad guma. Smrad je nepodnošljiv, a tek kada dođu da nešto urade… to je onda još gore. Zmije nam izlaze na ulicu, moraš dijete nadgledati… nemamo riječi”, ističe mještanka Dženana Čivkelj.

N1

”Vidjeli ste ujede komaraca, znate upozorenja kakva se daju javno i utiče na zdravlje. Neko završi u hitnoj, a ne možeš govoriti eto to je to. Zato, očekujemo od tih predstavnika lokalne zajednice da se pozabave, a ne da govore nije njihova nadležnost. Mi cijelo ljeto hodamo i apelujemo”, dodao je Edin Vratović.

Dobili su samo dio odgovora, najavljuju blokade

Dozvolu je izdao kantonalni nivo vlasti na period od pet godina. Ovdje je deponovano oko tri i po hiljade tona guma, dok dozvola odobrava čak pet hiljada tona.

”Nema okolinsku dozvolu sa federalnog nivoa, manji nivo izdaje bez odobrenja većeg nivoa. Moramo poduzeti radikalne mjere ako se ne riješi. Blokirat ćemo, ako se ne riješi, ulaz u firmu, potom regionalnu cestu… to je mjera koju ćemo poduzeti ako u kratkom roku ne riješi. Može se riješiti lako, ako kantonalni premijer sazove Vladu i poništi se potom okolinska dozvola i rješenje”, najavljuje mještanin Admir Mujanović.

Traže i reakciju Općine Hadžići. U odgovoru općinskog načelnika navodi se da će, u slučaju žalbi građana, Općina pokrenuti postupak provjere tih navoda i tada primijeniti zakonske procedure.

”Ja sam otac troje djece. Za njih me strah, nije za mene. Za mene me uopšte nije strah, ako treba ja ću nešto drugo da uradim za njihov život, rizikovat ću svoj, ali će se ovo riješiti. Ovdje nećemo stati. Ovo nije problem samo par stotina metara, smrad se osjeti bukvalno na par kilometara”, naglasio nam je Emir Huko.

Kantonalno ministarstvo pri izdavanju dozvole isticalo je da će rad ovog postrojenja doprinijeti poboljšanju stanja životne sredine, na terenu stanovnici trpe smrad. Zakon predviđa da se stare gume moraju reciklirati i zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Koliko još porodica mora zaključati svoja vrata i otići iz ovog mjesta kako bi nadležni konačno nešto uradili? To se pitaju mještani ovog naselja. Očekuju reakciju federalnog nivoa, kantonalnog i naravno općinskog nivoa”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!