Netanjahuova vizija nakon rata: Promjena Bliskog istoka kroz ekonomske saveze

Vijesti 30. sep 202421:15 0 komentara

Libanski novinar i analitičar Jad Ghosn u intervjuu za N1 upozorio je na opasnosti pojedinih prijedloga, poput federalizma u Libanu, te je skrneuo pažnju na ono što vidi Netanjahuovom vizijom Bliskog istoka "dan nakon rata".

Prema njegovome mišljenju, Izrael koristi sukob s Hamasom kao priliku za provođenje dugoročne strategije koju premijer Benjamin Netanjahu planira već godinama.

Ghosn navodi da Netanjahu ima viziju za “dan nakon rata”, što uključuje transformaciju Gaze u trgovačku bescarinsku zonu. Smatra da ovo nije samo vojna strategija, već i šira vizija koja uključuje ekonomsko restrukturiranje i geopolitičke saveze.

Netanjahu vidi priliku za promjenu slike Bliskog Istoka, koristeći veliku podršku još iz Trumpove ere vladavine kako bi osigurao stratešku poziciju za Izrael u budućim dogovorima, uključujući mogući nuklearni sporazum s Iranom.

Federalizam, opasnost za Liban

Ghosn je također kritičan prema ideji federalizma kao rješenja za libansku političku krizu.

“Federalizam bi samo pogoršao situaciju”, ističe u razgovoru za N1 objašnjavajući da bi ključni problemi poput vanjske politike, monetarne politike i odbrane, ostali na snazi.

Prema njegovom mišljenju, decentralizacija bi osnažila lokalne lidere i dodatno ojačala nacionalističke tenzije, što bi dodatno destabiliziralo zemlju.

Ghosn zagovara jačanje centralne vlasti i smanjenje moći lokalnih lidera.

“Nemamo dovoljno političke kulture da rješavamo probleme bez prijetnji secesijom”, tvrdi on, naglašavajući da je ključ za napredak jačanje institucija koje mogu preuzeti kontrolu nad državom bez uplitanja lokalnih interesnih grupa.

Gostujući u emisiji Izvan okvira, Ghosn predlaže razdvajanje vjerskih institucija od države kao rješenje za dugoročne probleme u Libanu.

“Rješenje bi moglo biti u razdvajanju vjere od institucija države, tako da država ne bude u sukobu s bilo kojom religijskom grupom”, kaže on, dodajući da je jačanje državnih institucija ključno za ponovno sticanje povjerenja građana u sposobnost države da rješava njihove probleme.

Vjeruje da je jedini put ka izlasku iz trenutne krize jačanje državnih institucija i smanjenje uticaja interesnih grupa koje su duboko ukorijenjene u libanski politički sistem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!