Netrpeljivost među opozicionarima u RS se više i ne krije – otvoreno kažu sa kime ne žele

Vijesti 13. okt 202319:40 0 komentara

Je li povećanje broja oporbenih stranaka povezano s jačanjem oporbenog kapaciteta? Dosadašnji izborni rezultati pokazali su suprotno. Kapacitet je smanjen, ali je netrpeljivost povećana. Godinu pred izbore, četiri stranke istog bloka u Republici Srpskoj sve su ljući politički protivnici jedna drugoj.

Pozdravljaju mogućnost opoziva dojučerašnjih saboraca, zbog direktorskih funkcija napuštaju stranku, a napuštaju i zajedničke konferencije za medije. U najkraćem, godinu pred izbore to je stanje opozicije.

Netrpeljivost se više i ne krije među opozicionarima u Republici Srpskoj koji su rukavice skinuli i sada otvoreno i kažu s kim ne žele. Najglasniji Nebojša Vukanović zna da više neće niti sa Draškom Stanivukovićem, niti sa Jelenom Trivić.

“Narodni front je jedan projekat koji su osmislile službe. Očito ona ima zadatak da pusti zlu krv. I to stalno radi, od kako je pokrenula i napustila PDP gotovo da nema sedmice i mjeseca, a da ona nije napravila neki incident”, kazao je Vukanović.

I tako se zajednički sastanak opozicionara u Trebinju završio fijaskom, pa je sada upitan i načelan dogovor da će svi podržati jednog kandidata. Za sada ih je u opticaju najmanje troje, Nebojša Vukanović je svog već predstavio, a navodno bi svoje predstavili i PDP i Narodni front. Više bi ih, navodno, moglo biti i u Banjaluci – gdje bi u još jedan mandat aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković koji i ne krije da podršku PDP-a bilo kome uslovljava podrškom PDP-u, odnosno podrškom sebi.

“Ne možete to eskivirati i praviti se ludi i reći da mi smo za PDP ali ne za Draška, dobro, evo i ja sam za Listu za pravdu i red, ali ne za Vukanovića ili sam za Narodni front, ali ne za Jelenu. Može, podržaćemo Rusiju, ali da nema Putina. Čekajte”, kaže Stanivuković.

Koliko god da čekali, zaključak je isti, Nebojša Vukanović neće i ne želi sa Jelenom Trivić. On i Jelena Trivić ne žele sa Draškom Stanivukovićem, a ni Draško Stanivuković neće s bilo kim ko ne želi sa njim.

“Moguće je očekivati da ćemo u pojedinim opštinama ili gradovimna i u Republici Srpskoj imati nekoliko kandidata od opozicionih političkih partija. Po mom mišljenju, jedan takav scenario uopšte nije daleko i nije nezamisliv i on uopšte nije ni tako loš u kom smislu nije loš, pa nije loš da bismo mi vidjeli da znamo tačno koja je snaga tih opozicionih partija”, kazao je Velizar Antić, politički analitičar.

U tom slučaju upitan je rezultat. Jedini u opoziciji u Republici Srpskoj koji bi, ipak, da još jednom proba sa svima je SDS. Lider te stranke kaže, okupljanje je moguće, ako postoji volja. Volja za jedinstvo kojem je neophodno praštanje.

Ni pjesme ni praštanja nema među opozicionarima uoči izborne godine. Ozbiljno varniči i te varnice nadjačavaju one u redovima vlasti gdje je takođe turbulentno.

Posebno u vladajućem SNSD-u. Neslaganja lokala sa vrhom stranke vidljiva su u Banjaluci. U Tesliću se zaziva isključenje nekadašnjeg prvog čovjeka lokalnog odbora stranke i bivšeg ministra Dragana Bogdanića, kao i aktuelnog odbornika Đorđa Gajića. Bez objašnjenja ranije se sa funkcije povukao i predsjednik Gradskog odbora stranke u Prijedoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!