Nevrijeme u Srpcu zadalo glavobolje mještanima: Većina njih će zanoćiti bez struje i krova nad glavom

Vijesti 12. jun 202420:33 0 komentara

Nevrijeme koje je zahvatilo opštinu Srbac u blizini Banjaluke ostavilo je iza sebe ogromnu materijalnu štetu. Brojni su ostali bez krovova, uništeni su i poljoprivredni usjevi. Iako će većina mještana zanoćiti bez krova nad glavom i bez struje, na svu sreću povrijeđenih nema.

Nered u dvorištu. Porušena betonska ograda. Polomljene grane. Uništeni usjevi. Razbacani crijepovi, a krov na kući šupalj. Posljedice su to nevremena koje ni Petra iz sela Razboj, nadomak Srbca, nije mimoišlo. I to nije sve.

“Kiša je prošla malo kroz ploču odozgo i gore po sobama. Bila je jaka pijavica, krenula je prvo kiša, i onda je vjetar udario, djeca su se malo prepala, probudila se”, ispričao nam je Petar.

Vodu je rano jutros iz prostorija kuće ispumpavao i komšija Stojan. U dvorištu – porušeno stablo, a kuća bez struje.

“Nije se vidjelo ništa pa sam se onda prepao kada je počelo ovo granje da ide ovamo prema kući. Mislio sam da je sve gotovo, nekoliko crijepova je polomljeno, a u kući je voda. Nemamo ni struje”, dodao je Stojan Janjić.

Nekoliko domaćinstava ostalo je bez napajanja električnom energijom. Štetu zbraja i Predrag Vulin. Na pragu domaćinstva se nalaze lavori i kante. Osim krova, stradala je i unutrašnjost kuće.

“Nakon što su napravljene štete na krovu, ušla je voda u sobu, u dnevnu sobu, kuhinju”, istakao je Predrag Vulin.

Štetu saniraju i drugi mještani. Koliko ih je tačno pogođeno nevremenom, još se ne zna.

Mnoge kuće u opštini Srbac su ostale bez krovova dok se u dvorištima zatiču i porušena stabla. Osim civilne zaštite na terenu su i danas mještani koji saniraju štetu. Kažu, ovakvo nevrijeme, ne pamte.

N1 u Srpcu: “Ne pamtimo ovakvo nevrijeme” (FOTO)

Nevrijeme koje je stiglo u zoru, ostavilo je za sobom posljedice i po druge objekte. Stradala je i škola. Oštećen je krov. Voda je ušla u hodnik i sportsku dvoranu.

“Nastava je obustavljena, sa današnjim danom, školska godina je za nas završena jer ova šteta ne može biti sanirana za tri dana. Tavan škole je bio pun vode, moje tehničko osoblje je bušilo zidove da bi voda izlazila napolje da nam ne topi učinionice”, rekla je Silvana Sekulić, direktorica OŠ “Dositej Obradović” iz Srbca.

Na terenu su i nadležni koji zbrajaju štetu. Obećali su njenu sanaciju kao i pomoć.

“Preduzeli smo sve u ovom momentu moguće radnje, angažovali sve nadležne institucije, preduzeća, svako u svojoj oblasti. Kada je u pitanju naša lokalna zajednica ovakva situacija nam nije novina. Ne možemo reći da se događa često, ali dovoljno je jednom da se desi”, dodao je Mlađan Dragosavljević, načelnik Opštine Srbac.

Olujno nevrijeme pogodilo Srbac: “Pijavica” čupala krovove i drveća, mještani bez struje (FOTO)

Bujice i pijavice koje često naprave probleme građanima, također nisu novost. U okolnim naseljima Banjaluke, mještani bi se žalili na loše saobraćajnice. Dovoljna je jača kiša, kako kažu, da sve poplavi. Loši odvodni kanali dugogodišnji su problem. Pa je tako prošle sedmice, za deset minuta, pod vodom bio i centar Banjaluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!