Ni toplotni talas neće smanjiti redove ispred ambasada. Hoće li nadležni?

Vijesti 12. jul 202320:44 0 komentara
F.Z./N1

Dok su lijepo vrijeme mnogi iskoristili za odlazak na ljetovanje, drugi svoje provode ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu, s namjerom da napuste državu. Koliko nas koštaju odlasci malo ko ozbiljno analizira. Za to vrijeme, zvanični podaci pokazuju da je BiH prošle godine bila u samom vrhu po broju gubljenja radno sposobnog stanovništva. U isto vrijeme, broj penzionera iz godine u godinu se povećava.

Želja za boljim poslom i profesionalnim napretkom nije jedini razlog zbog kojih mladi Bosanci i Hercegovci zatvaraju za sobom vrata domovine. Nestabilna društveno-politička situacija i korupcija, njihovu odluku samo ubrzava.

Iako, gotovo svi političari u svom djelovanju, posebno tokom predizbornih kampanja, obećavaju da će njihovo djelovanje biti usmjereno, upravo, na obezbjeđivanje boljih uslova za ostanak mladih i sprečavanje odlazaka mladih, dešava se upravo suprotno.

Barem to možemo vidjeti posljednjih dana, a i godinama unazad, ispred ambasada.

Čekati na vizu pod vrelim suncem, nije baš jednostavno, pa je sagovornika bilo veoma teško naći. Ipak, jedna gospođa izašla nam je u susret, te ispričala da u Njemačkoj boravi već dvije godine, a u ovom redu je zbog svog sina za kojeg čeka vizu.

“Nisam se pokajala što sam otišla. Nadam se boljoj budućnosti. Medicinski sam tehničar. Radim u bolnici, u državnoj firmi, našla sam posao bez veze. I zadovoljna sam, prezadovoljna”, ispričala nam je.

Odlaskom radne snage, čini se, zadovoljne su i bh. vlasti, budući da gotovo ništa ne čine kako bi to spriječili.

“U BiH imamo klasičan primjer elite, odnosno, teror manjine nad većinom. Manjina su oni koji vode ovaj sistem, onako, kako ga vode, stanovništvo je većina koja je u sve težoj situaciji”, poentirao je sociolog Vladimir Vasić.

A kako ne bi postali dio statistike, većina mladih, već na početku svojih studentskih dana, razmišlja da pređu granice. Države, naravno. Ali ne zbog toga, što im je to primarni cilj, nego alternativa, ako im država za to vrijeme, ne dokaže da su joj njihova pamet i snaga potrebni ovdje.

“Da mi se ukaže prilika otišao bih, ali, dosta toga je do prilike i šta je to prilika. Onaj ko hoće da radi uvijek može da nađe neki posao, ali da li je to neki ‘aman-zaman posao’, nije”, govore nam neki od mladih s kojima smo razgovarali.

A šta kaže više njih, kao i poslovni savjetnici? Više u priči koju donosi Tatjana Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!