Nijedan bh. državljanin nije ranjen u Gazi: U strahu iščekuju evakuaciju

Vijesti 17. okt 202315:05 0 komentara
Anadolija

Ukupno 23 državljana Bosne i Hercegovine nalaze se na području Gaze, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova. Svi oni čekaju evakuaciju u stanju očaja.

”Razgovarao sam sa doktorom koji radi neposredno blizu prelaza. Ima dvije kćerke i kaže da se boji za njih, za njihovo mentalno zdravlje… ogromna je koncentracija ljudi i svi čekaju da se odobri otvaranje prelaza”, izjavio je za N1 Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu, te objasnio koje su aktivnosti poduzete kako bi građani bili evakuisani iz pojasa Gaze.

“Mi ih pokušavamo evakuirati. To su različite kategorije ljudi, ima onih koji imaju bh. pasoš, oni kojima ne važe bh. pasoši, kao i one koji su bliski srodnici nositelja bh. državljanstva. U kontaktu smo sa većinom njih, pratimo situaciju i pokušavamo pomoći. Mi smo jučer poslali mog zamjenika u Ismailiju, grad koji se nalazi nedaleko od Refah graničnog prijelaza, kako bi dočekao i bio u blizini kada se donese odluka da se oslobodi prolaz. On je trenutno tamo sa mnogim drugim ambasadorima. Imamo intenzivne komunikacije. To je široka aktivnost. Kada će to biti riješeno, to se sada ne zna. Razgovarao sam sa prijateljima koji su na visokim pozicijama u Egiptu i oni ne mogu ništa reći, ali mislim da se kreira atmosfera i da bi vrlo brzo trebao biti otvoren”, objašnjava ambasador BiH u Egiptu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopćili su da je formiran krizni štab koji koordinira aktivnosti na evakuaciji bh. građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!