Nikšić, Forto i Konaković u pat poziciji

Vijesti 30. jun 202319:06 2 komentara
Milorad Dodik (N1/F.Z.)

Sastanak vladajuće koalicije u Konjicu na državnom nivou nikakav pozitivan pomak nije donio. Stavovi su potpuno različiti. Kod predstavnika Trojke jasno je vidljivo razočarenje. Svi najavljuju svoje pravne bitke. A uoči sastanka o najvažnijim pitanjima za državu Milorad Dodik je nastavio ismijavanje državnih institucija. S obzirom na izostanak bilo kakve reakcije, mnoge to više ni ne čudi.

Dodik neće ustuknuti ni milimetar. Jasno je to i nakon dašanjeg trosatnog sastanka. Šta više, poigravanje sa državnim institucijama, međunarodnom zajednicom, koalicionim partnerima se nastavlja. Tužilaštvu BiH je podnio krivičnu prijavu protiv sebe.

“A sad ću organizovati da se svi iz Republike Srpske prijave Tužilaštvu da ima jedno dvjesto, tristo hiljada predmeta, pa pošto nema ovdje niko hrabrosti da mene prijavi iz Federacije onda sam ja mislio da je baš pristojno da pomognem ljudima. Neka me zove, ali nakon toga ćemo donijeti zakon koji neće štiti mene, ja sam to uradio iz tog razloga da ne bude sutra kad donesemo taj zakon da Tužilaštvo i Sud neće raditi u Republici Srpskoj da ne kažu Dodik sam sebe štiti. Evo ne štitim, ja idem na proces, idem na proces, neka zovu, da vidimo”, poručuje Dodik.

Nije odgovorio na pitanje kako planira spriječiti SIPA-u, Tužilaštvo, Sud BiH da djeluju u Republici Srpskoj, i sasvim je siguran da neće povući odluku o nepoštivanju odluka Ustavnog suda. U salvi uvreda američkom, britanskom ambasadoru i visokom predstavniku, poručio je Dodik da što je više stranaca, sve je manje države.

SI: Helez nazvao Dodika majmunom, lider SNSD-a “pominja najbliži rod”

Njegov stav o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda podržao je očekivano, Dragan Čović. Kroz izjavu u kojoj ništa nije rekao, sve je rekao, ne odgovorivši niti jednom konkretno na pitanje da li smatra da su posljednji postupci Narodne skupštine rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Nisam ja tu da podržavam nešto ili ne podržavam, to su ustavne realnosti BiH. Ja sam vrlo jasno kazao i kolegama, ovo je moja domovina, poštujem Ustav i to je jedina mjera i okvir. Koliko bih ja drugačije uredio BiH, svako od nas, ona ima svoj Dejtonski okvir i ja ga poštujem dok ne dobijemo drugačije okruženje”, navodi predsjednik HDZ-a.

Nikšić, Forto, Konaković u pat poziciji. Niti dići ruke od koalicije, niti preći preko, kako navode, rušenja ustavnopravnog poretka. Protiv odluka Narodne skupštine borit će se pravnim putem i uzdati u strance.

“Na kraju je ostalo da će svako svoju pravnu bitku voditi kako da dođemo do rješenja, svakako to smo već i ranije rekli, crvena linija je udar na institucije države preko toga nismo spremni nikome preći i nismo spremni nikome to tolerisati. Svakako da ćemo nastaviti i ove razgovore”, ističe Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Konaković: Ne možete se sakriti iza odluke NSRS, pokazat ćemo pravnu moć BiH

“Imamo dva modela, jedan je dablokiramo i da se borimo za BiH, a drugi je da radimo i da se borimo. Ono što bismo mogli uraditi u blokadi, podnijeti apelacije Ustavnom sudu, razgovarati s međunarodnom zajednicom, VP, možemo to radeći ili sjedeći. Ja mogu svoju platu zaraditi sjedeći i dobiću je nažalost iako se blokira Vijeće ministara, ali Brčko neće dobiti taj most koji čeka dugo i niz drugih aktivnosti koje treba da se dese na Vijeću ministara, u tome je ta razlika suštinska”, dodaje Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Dio delegacije trojke tokom sastanka verbalno se sukobio s SNSD-om. Okršaj Helez – Dodik prošao je na kraju s obastranim izvinjenjem. Iz Trojke kažu “mislili smo da su kolege s kojima smo odlučili praviti vlast, na višem nivou svijesti”. Izgleda pak, da nisu.

Način na koji se odluke donose u jednom kulturnom dijalogu je jednako bitan kao i odluke koje se donose. Danas nismo prisustvovali tome, danas smo prisustvovali bahaćenju, bezobrazluku, vrijeđanju i sve ono u čemu ne želimo da učestvujemo na način na koji neki misle da to možda je normalno”, otkriva Forto.

Advokat Crnalić za N1 razotkrio “igrokaz” Milroada Dodika

Za lidere Trojke neprihatljivi su zahtjevi SNSD-a, prije svega o nacionalnom odlučivanju u Ustavnom sudu. Konaković je ponovio od ranije stav da priželjkuje državu bez stranaca, pa tako i Ustavni sud, ali da za to sada nije vrijeme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare