Nismo najgori, ali smo i dalje problematični kada su u pitanju medijske slobode

Vijesti 03. maj 202319:41 0 komentara

Svjetski dan slobode medija u Bosni i Hercegovini dočekan je sa pregršt kurtoaznih čestitki novinarima, poslanih upravo od onih koji te iste novinare često napadaju, etiketiraju, onemogućavaju da rade. Država je i dalje na listi globalnih sloboda u grupi problematičnih. Posebno zabrinjavajuća situacija je u Republici Srpskoj zbog namjera vlasti da istraje u pooštravanju kazni za javno izgovorenu riječ kao i kriminalizaciji klevete.

Sa olovkom, aparatom, mikrofonom, ili kamerom, sa stavom, sa integritetom… Kako god da nastupe, novinari se tokom svoje karijere kad-tad suoče sa napadom. Svaki četvrti anketirani građanin Bosne i Hercegovine za napad na novinare nađe opravdanje, u Republici Srpskoj taj postotak je veći.

“Više od 2/3 građana u RS smatra da je ponekad opravdano udariti novinara. To je rezultat ambijenta koji je stvorila ova vlast. Targetirali su medijsku zajednicu, predložili i usvojili nacrt Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda”, kazao je Siniša Vukelić, Klub novianara Banjaluka.

“Povećalo se zaista nasilje u praksi prema novinarima i medijima i zato su ovi podaci jako loši”, kaže Borka Rudić, BH Novinari.

Etikete plaćenika, izdajnika, šnjuvala, ili pitanja “Šta rovarite”, sve se to ciljano adresira onima koji bi bilo šta kritički da misle, pitaju… Takve etikete često su uvod u nasilje.

“Zašto se društvo koje ohrabruje nasilje nad novinarima, iščuđava nad nasiljem koje nam se dešava u okolini. Nešto je duboko poremećeno u društvu”, kaže Aleksandar Trifunović, urednik Buka magazina.

S tim se slažu i advokati, neki od njih uvijek spremni da i oštrim govorima odbrane slobodu javne riječi.

“Možda nije adekvatan izraz, ali bolji nemam trenutno, novinari su satanizovani. Oni su ti koji su u svakom trenutku dežurni krivci kada ne možemo uprijeti prstom u pravog krivca. Zaštititi te ljude sistemski zato je kontradikcija”, kazao je advokat Aleksandar Jokić.

Netransparentnost, zatvaranje izvora informacija dodatni su problem. Primjer iz Zenice.

“Iako su prijavljeni uredno, vrate ih sa vrata gradske Vijećnice, jer su tako odlučili gradonačelnik, kabinet gradonačelnika. Oni ovim načinom zatvaraju izvore informacija, onemogućavaju novinare da rade svoj posao”, kazala je Velika Kulenović, Klub novinara Zenica.

U posljednjem Indeksu medijskih sloboda Reporteri bez granica su BIH postavili na 64.mjesto od 180 država. Mediji djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom okruženju.

Nismo najgori, nismo nazadovali, ali smo i dalje problematični kada su u pitanju medijske slobode.

Društvo novinara BiH u Banjaluci je dalo odgovor na sve glasniej pritiske, ali i pitanje-Hoće li nas ušutkati?

“Ja mislim da nas neće ušutkati. Opet to najviše zavisi od novinara, koliko oni budu jedinstveni. Nisu nikada bila lagana vremena za novinarstvo u BIH, ali možda je pompezno reći, da se sada vodi jedna od odsudnih bitaka, posebno zbog najava o kriminalizaciji klevete”, kazao je Amarildo Gutić, Društvo novinara BiH.

Zbog čega su zabrinute i međunarodne organizacije. Brian Aggeler , šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kao i Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini iz Banjaluke vlastima poručuju-“da razmisle ponovo”. Stanje medija je ogledalo društva, jasni iz Delegacije EU. Dodaju da države sa niskom stopom korupcije i transparentnom vladom prednjače na međunarodnoj tabeli slobode medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!