Ništa od smjena u Vijeću ministara BiH

Vijesti 30. nov 202306:46 0 komentara

Evropsko vijeće zasjeda sredinom decembra. Upravo toliko lideri vladajuće koalicije imaju vremena da prevaziđu izuzetno loše odnose. Umjesto reformski zakonu, u fokusu su eventualne smjene u Vijeću ministara. A vrijeme curi. Opozicija optužuje, ne mogu kandidatski status osigurati oni koji to nisu uspjeli proteklih 15 godina. A ključ za promjene vide u modernizaciji izbora. Kada se zaustave krađe glasova, državom neće upravljati, kako kažu, nelegitimni pojedinci.

NIti će Zukan Helez biti smijenjen, niti Staša Košarac. Od rekonstrukcije Vijeća ministara nema ništa, stava je jedan od članova državne izvršne vlasti, ministar Sevlid Hurtić, koji tvrdi kako su unutar Vijeća odnosi i više nego korektni.

“Zato što je malo u BiH komplikovan sistem oko imenovanja novih ministara i smjene postojećih, tako da mislim da do toga neće doći zato što treba da postoji i u jednom i u drugom domu glasovi da bi se to uradilo”, kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Loši odnosi koalicionih partnera, blokade rada institucija, zahtjevi za smjene – jedan uobičajen politički dan u BiH. No, u aktuelnom trenutku prilično opasan. Jako malo vremena je ostalo da se vladajući usaglase oko seta reformskih zakona, inače ništa od kandidatskog statusa.

“Mogu samo apelovati na one koji odlučuju, da iskoriste ovu šansu. Uskoro će biti sastanak Evropskog vijeća, sredinom decembra, već naredne sedmice smo pozvali, petog decembra u Brisel lidere, političke, da naprave konačni iskorak, prije sjednice Vijeća, da za stol donesu reforme a svi znamo koje su one”, kazao je Johann Sattler, šef EU delegacije u BiH.

Opozicija iz Republike Srpske unutar PSBiH obrušila se na prvog čovjeka Delegacije EU u BiH, Johanna Sattlera, kažu, Evropska unija ulaže u BiH u sve i svašta ali i ne za ključno pitanje, a to je modernizacija izbornog procesa, skeneri, videonadzori, kažu, sve dok postoji krađa na izborima, nema evropskog puta niti napretka.

“A gdje je prioritet broj jedan od tih 14 prioriteta na putu ka EU, upravo je Izborni zakon, to je prioritet broj jedan, najvažniji prioritet da bismo došli u situaciju da ovo ne pričamo i da se ne bavimo tim njihovim unutrašnjim vratolomijama od čega vjerujem da je najveći dio dogovoren”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

“I u toj vještačkoj krizi kreću nacionalne tenzije zahvaljujući neodgovornim nacionalnim politikama i onda imamo neodgovorne političare. Prema tome, ne treba se zanositi i vjerovati da ova struktura vlasti izabrana na ovaj način može biti ta struktura koja će voditi BiH ka EU”, kazao je Milan Milićević, predsjednik SDS.

Jasno je bilo, kaže Nebojša Vukanović, nakon što se podijele pozicije, reforme će stati. Najveću odgovornost, smatra on, nose lideri Trojke jer su svjesno sklopili “pakt s đavolom”, Miloradom Dodikom.

“Dolaziš da glumiš zaštitnika BiH jednom godišnje u Banjaluku, a napravio si pakt s onim koji je najveći neprijatelj BiH, koji je razara sistemski 15 godina, jesmo li te upozoravali. Jesi li se oglušio od upozorenja, je li se dešava sve ono što sam govorio da će biti, potpuna paraliza sistema, sjest će, podijelit plijen i onda će da dođu na čanak i gurati se ko će više da pojede, a narod veseli bježi odavde”, kazao je. Nebojša Vukanović, Za pravdu i red

Opozicionari smatraju kako će sve maske pasti, onoga trenutka kada se parlamentarci budu izjašnjavali o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Tada će biti jasno, ko je za krađu, a ko ne. Lideri federalne koalicije o ovoj temi razmijenili su jučer poneku riječ. Iako je Dragan Čović najavio skore promjene, teško da su upravo one tehničke, skeneri i videonadzori iznad, kako u HDZ-u kažu “legitimnog predstavljanja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!