Njemački parlamentarac Droßmann u prvu posjetu Sarajevu dolazi na Povorku ponosa

Vijesti 21. jun 202311:32 0 komentara
https://www.drossmann.hamburg/

Falko Droßmann, zastupnik SPD-a u Bundestagu i glasnogovornik za queer politiku parlamentarne socijaldemorkatske grupe najavio je posjetu Bosni i Hercegovini u povodu Povorke ponosa, koja će se u glavnom bh. gradu održati u subotu 24. juna.

Droßmann je u intervjuu za N1, uoči svoje prve posjete Sarajevu, poručio kako na Povorku ponosa dolazi s namjerom da uputi poruke podrške LGBTIQ zajednici u BiH.

“Moja posjeta Bosni i Hercegovini usmjerena je ka tome da se informišem o stanju LGBT zajednice, civilnog društva, o tome šta vlasti misle o ovakvim temama, ljudskim pravima, i da podržim zajednicu i borbu za njihova prava”, rekao je u intervjuu za N1.

Osim što je glasnogovornik parlamentarne grupe SPD-a za queer politiku, Droßmann je član Odbora za ljudska prava te Odbora za odbranu, budući da je potpukovnik njemačkog vojnog zrakoplovstva.

U razgovoru za N1 govorio je i o problemima koji su za LGBTIQ zajednicu zajednički, kao što je govor mržnje.

“Čak i kod nas u Njemačkoj unazad dvadeset godina imali smo lošu situaciju i loš položaj za LGBT zajednicu. Pa čak i u Njemačkoj postoje mnoge stvari još da se urade, mijenjamo mnoge zakone. Također, jako je bitno da se borimo protiv govora mržnje, naravno, posebno da se borimo protiv govora mržnje koji trenutno dolazi iz Rusije, gdje se LGBT upoređuje sa pedofilijom, da bi se zaštitila djeca, gdje se govori da je LGBT nešto loše”, rekao je Falko Droßmann dodavši da se ovakvi stavovi mogu čuti i među američkim ultrakonzervativnim Republikancima.

“Zato je jako važno da vidimo jedni druge, da pričamo o govoru mržnje, da ga zabranimo, ali da potaknemo otvorene rasprave”, zaključio je.

Govoreći o odnosu Njemačke i BiH, on je potencirao zajedničke vrijednosti kao ono što spaja dvije zemlje.

“Radi se o različitim zemljama, s različitim tradicijama, različitim vjerovanjima i historijama, različitim društvima u europskim zemljama. Ali dijelimo iste vrijednosti! I možda bi to mogao biti mali dio moje posjete BiH, da prenesem svoja iskustva iz Njemačke te da čujem iskustva zajednice iz Bosne i Hercegovine, kako bismo mogli naučiti nešto jedni od drugih”, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!