Nova diplomatska mrlja u BiH: Da li imenovani prolaze bilo kakve provjere?

Vijesti 16. maj 202407:18 0 komentara

Kakvo je stanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine i da li imenovani prolaze bilo kakve provjere pitanja su koja se nameću nakon još jednog prvoklasnog skandala u DKP mreži. Slučaj sad već bivšeg i smijenjenog počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami, koji je pod lupom državnog Tužilaštva zbog navodne veze sa jednim od najjačih narkokartela u svijetu - "Tito i Dino" u eter ponovo vraća tvrdnje o sprezi kriminala i pojedinaca u državnim strukturama.

Nova diplomatska mrlja Bosne i Hercegovine otkrivena je nakon saznanja da je pod istragom državnog tužilaštva počasni konzul u Panami Fatih Kol i to zbog navodnog učešća u pranju novca stečenom prodajom kokina od strane narkokartela “Tito i Dino”.

“Navedena osoba ima status osumnjičenog i spominje se u dokumentima i podnescima Tužilaštva BiH i Suda BiH u okviru predmeta kodnog naziva “Black Tie 2”. S obzirom na zaštitu interesa istrage, više detalja ili informacija ne možemo davati.”

Navodno, Kol je trebao biti hapšen u nedavnoj akciji “Black Tie 2”, ali do toga nije došlo jer nije zatečen na teritoriji Bosne i Hercegovine. Mediji pišu kako je na važnu funkciju imenovan na prijedlog članice Predsjedništva Željke Cvijanović.

Igor Crnadak, bivši ministar inostranih poslova BiH:

“Velika afera, možda jedna od najvećih u istoriji diplomatije Bosne i Hercegovine i moraju se dobiti odgovori koji se traže. Otkud taj Kol Željki Cvijanović da ga ona predloži. Ona mora dati taj odgovor. Kako joj je pao na pamet, ko je donio to ime njoj?”. 

Mediji su navodili da je za imenovanje Kola, navodno, lično lobirao ministar Staša Košarac, ali on vezu sa bivšim fudbalerom, trenerom, vlasnikom fudbalskog kluba i biznismenom turskog porijekla negira priznajući da se sreo s njim tokom posjete Panami, avgusta 2022.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH:

“O tome da je gospodin Kol predmet istrage saznao sam sinoć iz medija. Ja mu nisam ni brat, ni tata, ni advokat i nek odgovara, ako je uključen u takve aktivnosti.”

Na poziciju počasnog konzula u Panami Kol je, inače, imenovan krajem oktobra prošle godine. Iako je bez premca riječ o skandalu, ovo je samo kap u moru tamnih mrlja domaće politika koja pozicije u DKP mreži popunjaa vodeći se prevashodno etničkim i političkim principom, dajući ih tako pojedincima sa sumnjivom prošlošću, licima sa crnih lista i upitnim kvalifikacijama. Za razliku od prethodnih slučajeva, najnoviji za sobom povlači pitanje da li imenovani u DKP mrežu prolaze bilo kakve bezbjednosne provjere i zašto ne?

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH:

“Vjerujte mi da nisam se bavio time.”

Za razliku od ministra bezbjednosti koji o ovome malo zna, zamjenik ministra inostranih poslova tvrdi, po srijedi je posljedica nepostojanja Zakona o inostranim poslovima, koji je prošao Savjet ministara, ali ne i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Josip Brkić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH:

“Danas Predsjedništvo nema nikakvu obavezu da pred bilo kim podnese račun zašto je nekoga imenovalo i dalo mu čast da bude počasni konzul Bosne i Hercegovine, generalni konzul ili ambasador.”

Zakon je svakako poželjan, a u Predstavničkom domu nije usvojen zbog ocjene iz SNSD da ne daje dovoljno značaja ravnopravnosti naroda. Bivši diplomata smatra da Zakon ne bi mogao biti garancija da će svakom imenovanju prethoditi detaljna provjera kandidata.

Slobodan Šoja, bivši diplomata:

“To je obavezno nešto pogotovo kad su u pitanju počasni konzuli tu bi trebalo jednostavno napraviti sistem po kojem će biti odgovornost onoga ko je izvršio provjere. Na kraju krajeva, ako se pokaže da je nešto loše neka snosi odgovornost onaj ko je dao preporuku.”

A ko je taj koji je dao preporuku pitanje je na koje javnost još nema odgovor, već samo spekulacije i političke demantije.

Preuzimanja odgovornosti zbog još jednog spornog imenovanja u diplomatsko konzularnu mrežu Bosne i Hercegovine još nema, a osim izjava u kojoj političari negiraju vezu sa Fatihom Kolom imamo samo informaciju o njegovoj smjeni, na posebnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smjena je uslijedila na zahtjev članice Predsjedništva Željke Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!