Nova školska godina, novi plan u RS: Imena ratnih zločinaca Mladića i Karadžića na samom vrhu pojmova kojima učenici trebaju ovladati

Vijesti 04. sep 202422:15 0 komentara

Nova školska godina počela je prije dva dana. Za učenike devetih razreda u Republici Srpskoj, ona će, čini se, podrazumijevati i novi plan za izučavanje historije. Na stranici Republičkog pedagoškog zavoda RS objavljen je izmijenjeni program. Za razliku od ranije, ovaj uključuje i jedinicu nazvanu "Republika Srpska i odbrambeno-odađbinski rat". Nižu se reakcije:

Učenik devetog razreda u sklopu historije ubuduće bi, između ostalog, trebao učiti i o ‘najznačajnijim ratnim operacijama Vojske Republike Srpske i njenim glavnokomandujućim’, pa su tako imena presuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića završila na samom vrhu pojmova kojima treba ovladati.

Na naš upit Pedagoškom zavodu Republike Srpske o novim udžbenicima koji će tematizirati sporne teme – o tome da li su odobreni, finalizirani i pušteni u upotrebu – još nisu odgovorili. No, njih će već danas u svojim rukama imati Duška Jurišić.

Duška Jurišić, Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava u BiH:

“Ukoliko se ustanove nepravilnosti, a to je da se notorni ratni zločinci proglašavaju herojima i da se izostavljaju vrlo važne historijski i sudski utvrđene činjenice, onda imamo ozbiljan problem i taj problem se ne odnosi samo na bošnjačku djecu u Republici Srpskoj. On se itekako odnosi i na djecu ostalih nacionalnosti, prije svega, na djecu koja tamo potiču iz većinskog naroda. Takvo učenje historije ima dugoročne i kobne posljedice”.

Za direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti najnoviji potez ne predstavlja samo prijetnju koja nosi dugoročne posljedice, već i potpuno cementiranje podjela. Uvertira za ovakvo što u obrazovanju, podsjeća, već odavno je kreirana.

Muamer Džananović, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti:

“Vi imate situacija da se na nekim prostorima države Bosne i Hercegovine i dan danas škole i dvorišta škola koriste za veličanje presuđenih ratnih zločinaca što je na neki način zabrinjavajuće. Međutim, sada se želi da učenici devetog razreda uče o presuđenim ratnim zločincima i njihovim saradnicima, da se njihova uloga interpretira na način da je bila herojska borba u odbrambeno- odađbinskom ratu, što je jedan korak, jedna crvena linija gdje mislim da bi reakcije morale biti snažnije.”

Snažnije i promptnije reakcije priziva i jedan od entitetskih podpredsjednika.

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS:

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaista ima osnov da one koji su radili na ovom nastavnom planu i koji će ga eventualno usvojiti i primjenjivati krivično odgovaraju po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.”

Tužilaštvo se još nije oglasilo, no Duraković je o svemu informisao visokog predstavnika i to na susretu u Banjaluci. Upravo u njega uprte su sve oči i to zbog obćenja starog već dvije godine, datog u Srebrenici: Lekcije sa ovoga mjesta ne smiju biti zaboravljene, a historija koja se uči u školama je nešto čime se moramo zabaviti. Nakon današnjeg susreta Duraković za N1 potvrđuje da mu je poručeno: OHR prati situaciju, a elementi krivičnog djela postoje.

Situaciju prate i drugi akteri, pa tako iz Američke ambasade poručuju da bi ovakav plan ne samo produžio patnju žrtava, nego i ugrozio stabilnost Bosne i Hercegovine. Iz OSCE-a za N1 dodaju kako se planom prikrivaju složeni korijeni nasilja i kreira prepreka u pozivanju na odgovornost za ratno nasilje.

Domaći zvaničnici, s druge strane, vjeruju da se potezom prikriva još nešto – stvarni problemi. U Bosni i Hercegovini je, napominju neki, sve manje onih kojima će se u školama držati lekcije, pa je tako u Republici Srpskoj novu školsku godinu započelo svega 8.000 prvačića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!