Nova Vlada i stari ciljevi po oprobanom receptu

Vijesti 22. dec 202219:14 0 komentara

Nova Vlada i uglavnom stari ciljevi po oprobanom receptu. I prije nego što mu je potvrđeno imenovanje novi-stari premijer Republike Srpske najavio je maratonski rad Narodne skupštine. Do kraja godine trebalo bi biti usvojeno novih 27 zakonskih rješenja. U prvi plan idu oni iz oblasti socijalne zaštite, pa ispod radara prolazi pitanje državne imovine, ali i takozvanog “Zakona protiv laži”.

Podrška dvotrećinske većine u startu rada nove Vlade Republike Srpske. 16 imena među kojima, u odnosu na prethodni mandat – 11 novih. Glavne ciljeve predstavio je premijer. Podsjećaju na one koje je predstavljao prije četiri godine i to, rekao bi on, zbog kontinuiteta. Kaže već na prvoj sjednici Vlade biće formirane tri radne grupe za rješenje ključnih ciljeva.

“Prva radna grupa treba do polovine 2023. da uradi socijalnu politiku Republike Srpske. Druga treba da uradi plan demografske obnove Republike Srpske i treća treba da uradi politku razvoja Republike Srpske 2025-2030”, rekao je premijer RS Radovan Višković.

Apstraktni ciljevi ponavljaju se iz mandata u mandat. Prva zakonska rješenja iz nove Vlade u Narodnu skupštinu trebala bi biti upućena do kraja ove godine. Novi-stari premijer najavio je da će poslanici uskoro o čak 27 zakonskih rješenja, među kojima posebno glasno promoviše novi rast plata u javnom sektoru, što para uši poslodavcima u realnom sektoru koji pozivaju na štednju.

“Meni bi bilo drago da bude Vlada u pravu, ali se bojim da ćemo mi biti u pravu i da će biti problem sa zatvaranjem budžeta na kraju iduće godine”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Donekle ispod radara i potiho najavljuje se da će među tih 27 novih zakona biti ponovo i Zakon o imovini Republike Srpske. Prethodno usvojeno zakonsko rješenje koje tretira to pitanje Ustavni sud Bosne i Hercegovine je osporio.

“Mi imamo pravo, mi želimo da imamo naš zakon o imovini i on će tu biti. Prema tome Ustavni sud je donio odluku. Mi smo ispoštovali, iskorigovali tu odluku Ustavnog suda po našem mišljenju i mi donosimo novi zakon, a onda neka se vodi nova procedura“, rekao je Višković.

Olakšavajuća okolnost mogla bi biti “protočnost” koja je stvorena u Vijeću naroda RS u kojem u Klub Bošnjaka stranke sa sjedištem u Sarajevu više nemaju dvotrećinsku većinu. Upravo one protivile su se stavu vladajućih u entitetu koji tvrde da Republika Srpska ima pravo na svoju imovinu. Opozicija s druge strane o svemu još ćuti.

“Neozbiljno bi bilo da ja sada komentarišem neku najavu zakona koju još nismo dobili u narodnoj skupštini niti smo mi kao narodni poslanici imali priliku da pročitamo ili analiziramo sam zakon”, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba SDS u NSRS.

Osim pitanja imovine, u narednom periodu Narodna skupština, po prijedlogu Vlade trebala bi se baviti i medijskim pitanjima. Još je Milorad Dodik najavio donošenje takozvanog “zakona protiv laži”. Takvo zakonsko rješenje najavio je i premijer. Kaže, to je na korist medijskoj zajednici, i najavljuje drastično povećane kazne za klevetu. Nevladin sektor s druge strane tvrdi – radi se o najvećem udaru na slobodu govora.

“Ja se zaista bojim cenzure koju bi ova i ovakva država provodila. Nažalost nemamo standard, nemamo nezavisnost pravosuđa, imamo ogroman politički uticaj u pravosuđu i ovo ako bi se uradilo na ovakav način samo bi dovelo do gušenja i slobode govora i slobode medija u Republici Srpskoj”, rekao je Srđan Traljić iz Transparency International BiH.

Naredna skupština tako bi trebala zasjedati i naredne sedmice. Prema najavama Viškovića sva zakonska rješenja stupiće na snagu 1. januara naredne godine. Uz pomenute, Narodna skupština bi trebala izglasati i zakon po kojem će porodicama sa četvoro i više djece biti dato pravo na mjesečne naknade od 750 maraka, uz pravo na penziono i socijalno osiguranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!