Novčanici su sve tanji, a kese sve lakše

Vijesti 01. apr 202118:31 1 komentar

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i to utvrđivanjem maksimalne marže od šest odsto u veleprodaji i osam odsto u maloprodaji. Uporedili smo trenutne cijene u FBIH i RS. Neki proizvodi su skuplji, drugi jeftiniji, pa se može reći da se razlika u cijenama prije svega odnosi na razliku u trgovinskim lancima.

Odluka o neposrednoj kontroli cijena osnovnih životnih namirnica uslijedila je nakon izjave premijera FBiH da će doći do nestašica. I da organičavanje rasta cijena mora biti usaglašeno sa RS.

“Uvedemo li mi ograničenje cijena, kod nas će biti nestašice, samo ćemo se preseliti, kupovati u Lukavici ili šta znam više gdje u RS-u. Ovog momenta u RS-u ne postoji raspoloženje za ograničenje cijena. Možemo govoriti o čemu hoćemo, ali ipak smo mi jedno tržište. Ne vrijedi”, rekao je Fadil Novali, premijer FBiH na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana prije dva dana.

Uporedili smo trenutne cijene pet osnovnih životnih namirnica u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu. Ulje koje je u Sarajevu doseglo cijenu do rekordnih 2,8, u Istočnom Sarajevu košta 2,59, gdje je i brašno jefrinije. S druge strane, šećer je jeftiniji u KS, dok je cijena soli izjednačena. U dva TC našli smo i mlijeko na akciji, sa istom cijenom.

Razlikuju se cijene od entiteta do entiteta, kantona do kantona, od grada do grada. Razlikuju se cijene i među prodavnicama i tržnim centrima u istom gradu. No teško je ocjeniti ko je najjeftiniji, a ko najskuplji. Svako nudi ponešto jeftinije kako bi privukao kupce za velike nabavke.

Na pitanje da li primjećujete razlike u cijenama građani odgovorili potvrdno.

“Sve obiđemo, vidimo, ako su indentični artikli, a cijene različite kupujemo tamo gdje je jeftinije”, kazao je jedan od građana.

Ekonomista Zlatko Hurtić uvjerava da nema drastičnog rasta cijena, te da podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju drukčije.

“Cijene su u odnosu na februar prošle godine niže za 1,2%. Ja ne bih govorio o tome da se ovdje radi o nekom enormnom poskupljenju, ugrožavanju životnog standarda. Tačno je da određeni proizvodi poskupe. Primjetio sam da se radi o ulju, o piletini. Ali to je samo jedan segment ukupne potrošnje”, kazao je Hurtić.

I dok statistički podaci ukazuju jedno, građani kažu, novčanici su sve tanji, a kese sve lakše.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare