Novi dan: BiH najgora u regiji po korupciji

Vijesti 01. feb 202315:59 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala u ovogodišnjem istrazivanju Indeksa percepcije korupcije koji objavijuje Transparency International i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava. O problemu korupcije u BiH za “Novi dan” govori Ivana Korajlić iz Transparency internationala u BiH.

Na pojedinim dijelovima rijeka u BiH, ali i regiji, u vodi se od smeća sve teže ogledati, ali baš to što vidimo odraz je današnjeg čovjeka – načina života, ekološke svijesti, brige nadležnih. Ko zagađuje rijeke, ko kome šalje smeće, ko se crveni zbog crvene Bosne i plutajućeg otpada u Drini, Limu… Šta rade nadležni da riješe problem, da li je na sceni hidrocid? Naši gosti su ekološki aktivisti Dejan Furtula iz Višegrada, Amila Gadžo iz Sarajeva i Aleksandar Dragićević iz Podgorice, te Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine RS.

Uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH i Savezne Republike Njemačke, EU4BusinessRecovery pruža tehničku i finansijsku podršku, u iznosu od 10 miliona evra za program digitalne transformacije, te za poljoprivrednike i preduzetnike, pri čemu je poseban fokus na podršci osnivanja novih preduzeća od strane nezaposlenih, žena i osoba koje pripadaju ranjivim grupama. O ovom programu ali i drugim aktivnostima UNDP-a u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, za Novi dan govori Željka Vidović, projektna menadžerica EU4BusinessRecovery.

Meč Davis Cupa između BiH i Švedske biće odigran 3. i 4. februara u Štokholmu. Ovo je najvažniji Davis Cup meč u istoriji bosanskohercegovačkog tenisa u kojem će naši teniseri probati izvojevati pobjedu i ulazak u TOP-16 najboljih ekipa svijeta. Gost Novog Dana će biti najbolji bhosanskohercegovački teniser Damir Džumhur.

Ivan Rajić, mladi muzičar iz Kiseljaka, učenik Pop rock škole Sarajevo, poznat i po učešću u takmičenju Zvezde Granda, obajvio je svoju prvu pjesmu i spot. Ivana i njegov “Novi san” predstavljamo u “Novom danu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!