Novi dan: Kako se dobija ugovor na određeno u školstvu?

Vijesti 30. jan 202316:20 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

“Osmorka je postala sedmorka, prioritet formiranje Vlade FBiH” – jedan je od zaključaka koji je iznio Vojin Mijatović nakon kolegija SDP BIH. Više detalja biće poznato danas kada se očekuje novi sastanak Osmorke. Analizu dešavanja na političkom planu donosi Almir Terzić – novinar Agencije Andolija.

U Hrvatskoj psihijatricu u ordinaciji napala žena nožem. Zadobila je teške povrede, ali nije životno ugrožena. Ovakvih napada u susjedstvu je sve više. Kako je u BIH? Osjećaju li se bh. medicinski radnici sigurno na svom radnom mjestu za Novi dan govore medicinske sestre iz Sarajeva i Bijeljine Nihada Kulovac i Milica Dikić.

Posao na određeno rak-rana školstva u Bosni i Hercegovini. Mladim je teško pronaći posao u struci, jedni ne mogu ući u sistem, dok drugih nedostaje. O zakonskim praksama zapošljavanja, namještenim konkursima za Novi dan govore nastavnici koji su nebrojeno puta bili odbijeni na konkursima, direktori, predstavnici sindikata. U studiju su Erzumana Fukelj – predsjednica Udruženja direktora osnovnih škola, Admir Šuvalić – predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture KS, Damjan Ožegović – Transparency International BIH.

Sigurno niste nikada ušli kod doktora ili doktorice u ordinaciju, a oni vam, „na prvu“, bez ikakvog pregleda rekli: „uzećete XY tablete i piti ih toliko i toliko dana“. Niti ste došli u auto servis, a majstor, koliko god je dobar i poznat, rekao: „to i to je problem. Zamijenićemo taj i taj dio“ i slično. Zašto mislite da bilo koji trener ima te sposobnosti, da na prvu zna šta vam treba, šta smijete, a šta ne smijete raditi, i šta morate raditi. Danas postoje metabolička testiranja pomoću kojim stručnjaci određuju optimalni trening za svakog pojedinačno. Kako izgleda to testiranje pokazat će nam Almir Maljević – stručnjak za zdravo kretanje.

Sa vama je Minela Jašar – Opardija od 08-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!