Novi dan: Kako uskladiti rast cijena na tržištu, nedostatak radne snage i razvoj bh. kompanija?

Vijesti 28. jun 202416:19 0 komentara
N1

Većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu. Brojni su problemi, nedostatak zakonskog okvira usklađenog sa potrebama tržišta, nedostatak reformi za ubrzan razvoj privrede BiH, a cijene rastu, privredi, ali i građanima.

Od posljednjih poskupljenja izdvajamo najnoviji zahtjev Elektroprivrede BiH, sa kojim je odobreno poskupljenje struje za 10 posto od 1. augusta ove godine. Kako uskladiti rast cijena na tržištu, nedostatak radne snage i razvoj bh. kompanija? O situaciji na tržištu iz ugla poslodavca u BiH, kao i o neophodnim fiskalnim reformama u Federaciji BiH, razgovaramo sa bosanskohercegovačkim poduzetnikom Suadom Ećom.

Ovog jutra govorimo o umjetnosti u službi njegovanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Novinar i ilustrator Admir Delić kaže da je cilj ilustracija jasan: “Sjećanje, kako se više nikad i nikome ne bi ponovilo.” Gost Novog dana je autor izložbe Admir Delić, koja će biti izložena u Memorijalnom centru u Srebrenici od 9. jula ove godine.

Prve utakmice osmine finala na programu su od subote, i u ovoj fazi, igraju se do utorka 2. jula. Takmičenje nastavlja 16 reprezentacija, a u subotu igraju Njemačka – Danska, i Švicarska – Italija. Gost Novog dana je Sinan Sinanović – sportski urednik i novinar portala Sportske.ba.

Izložba “KIOSK SISTEM K67 – OD KOCKICE DO OLOVKE” dolazi u Sarajevo. Nakon uspješne izložbe u Beogradu, Lego Kiosk K67 krenuo je na put. Prva stanica – Sarajevo , 29. juna od 18h u Bashti iza kutche. Gosti Novog dana su autor izložbe i arhitekta Nikola Opačić, i Adna Ahmedić arhitektica i organizatorica izložbe. Odgovaramo na pitanje: Kako je jedan kiosk, simbol nekadašnje Jugoslavije, inspirisao umjetnike?

Sa vama od 8 – 11h – Gana Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!