Temperaturni šok i “mini jesen”: Od blizu 40 °C do dugih rukava

Vijesti 28. jun 202416:53 0 komentara
Meteoadriatic

Mnogi su uzdahnuli jer se, konačno, ispraznio meteorološki radar! Nestale su žarke boje s kojima je lokalno u regiji jučer bilo i obilnijih grmljavinskih pljuskova.

Porast tlaka zraka naznačio je odlazak visinske ciklone, “glavnog krivca” za nestabilnosti u regiji i najavio savršeni vikend, pod uvjetom da se pridržavate svih preporuka nadležnih službi, budući da nam se za vikend ponovno vraćaju tzv. vrući dani.

U subotu će u Bosni i Hercegovini i regiji maksimalne temperature zraka prelaziti 30 °C, a osvježenje će se posebno tražiti na području sjevernih dijelova države gdje će temperature ići i do 34 °C. U nedjelju će temperature biti i više, prenosi Slobodna Dalmacija.

Meteoadriatic
Meteoadriatic

Stiže osjetno osvježenje

Početkom sedmice, kako predviđaju dugoročne prognoze Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), primjetno će biti negativno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, kao i više padavina od prosjeka u razdoblju od 1. do 8. jula.

Sada kad je to sve ušlo u sferu kratkoročnih prognoza vremena, možemo reći kako je u ovim trenucima vjerovatan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Evrope, koji bi na naše područje stigao sredinom iduće sedmice i “rastjerao” toplinu po visini. Istovremeno, uz prodor hladnijeg zraka aktivirala bi se i ciklona, s kojom bi već od utorka bilo kiše, pljuskova i grmljavine.

GFS Meteociel

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom iduće sedmice mogla biti “mini jesen”, zatrebat će i dugi rukav, a temperatura zraka bi ondje, u odnosu na nedjelju, mogla pasti i za više od 15 °C pa slobodno možemo reći kako kontinentalce očekuje jedan pravi temperaturni šok.

Ukupne padavine do kraja iduće sedmice (ECMWF__meteociel_fr)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!