Novi komandant misije: EUFOR će intervenirati ako bh. policija ne bude u stanju osigurati mir

Vijesti 04. jan 202412:42 0 komentara
N1

Mađarske odbrambene snage već su dokazale da su sposobne voditi veliku operaciju NATO-a, rekao je za za mađarske medije novi zapovjednik EUFOR misije Althea u Bosni i Hercegovini general major László Sticz. Kazao je kako će snage EUFOR-a intervenirati u zemlji samo ako bh. policija ne bude u stanju osigurati mir. Međutim, ističe, kao na Kosovo, situacija može eskalirati bilo kad.

U 2021. godini već je djelovao mađarski zapovjednik misije KFOR-a na Kosovu, a sada će prvi put mađarski general godinu dana voditi misiju EU u Bosni i Hercegovini. Mađarske odbrambene snage ne samo da sudjeluju u ovako velikoj operaciji, već je i koordiniraju i vode. Nadalje, postojat će mogućnost korištenja nove vojne opreme, poput novih helikoptera, što ukazuje da reforma razvoja mađarskih snaga pokrenuta 2018. ide velikim koracima naprijed”, kazao je Sticz za kanal M1, prenosi Hungary Today.

Operacija Althea ili formalno poznata kao EUFOR (Snage Europske unije u Bosni i Hercegovini) su međunarodne snage koje djeluju pod ovlastima Europskog vijeća. Vojna operacija pokrenuta je 2. decembra 2004. godine, devet godina nakon rata u BiH, s glavnom zadaćom mirovne misije u Bosni i Hercegovini. Nakon odluke Političkog i sigurnosnog odbora Europske unije, Mađarska je u januaru 2024. prvi put ponudila da vodi misliju EUFOR ALTHEA.

Govoreći u emisiji Dobro jutro, Mađarska na radiju Kossuth, Sticz je rekao da je korijen trenutne situacije oružani sukob 1992.-95. Okončan je Dejtonskim sporazumom, određujući budućnost regije. Pojasnio je kako postoje dva dijela zemlje, gdje u jednom dominira srpsko stanovništvo a u drugom hrvatsko i bošnjačko, te da je cilj da se oba prostora integriraju, da mogu surađivati i da budu spremni za ulazak u EU.

“Ali to zahtijeva ekonomsku, političku i vojnu pomoć, koju pruža NATO, a od 2004. i EU”, dodao je.

Operacija EU pruža podršku lokalnim vlastima, posebno bh. policiju, istaknuo je Sticz.

Vojni rizik je sekundaran, misija EU će intervenirati samo ako bh. policija ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna snaga, koja mora biti nepristrana i vjerodostojna, sa sredstvom odvraćanja ako je potrebno”, rekao je.

Važna vojna sposobnost mađarskih snaga, između ostalog, uključuje zračni transport te evakuacija i spašavanje, koji ne služi samo sigurnosti vojnika misije EU, već također može pružiti pomoć lokalnom stanovništvu u slučaju potrebe. “Osim toga, zbog miniranih područja u regiji, sposobnost uništavanja bombi također je od velike važnosti,” dodao je.

Mađarski ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je u oktobru prošle godine da komandu EUFOR Althea misije u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2024. preuzima general major Laszlo Sticz, te je najavio pojačanje misije dodatnim snagama tokom ove godine.

“Mađarske odbrambene snage pojačavaju predanost: tokom 2024. dodatne snage i vitalne sposobnosti pridružit će se EUFOR Althea misiji. Iskustvo general majora Sticza u razvoju sgaga čini ga jakim liderom ove misije”, najavio je mađarski ministar na društvenoj mreži X.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!