Novinar iz Gaze: Ni ljudi, ni životinje, čak niti kamen nije pošteđen napada izraelske vojske

Vijesti 07. dec 202321:03 0 komentara
N1

Yosef Basam, novinar iz Gaze, govorio je za N1 povodom 60 dana od početka sukoba Hamasa i Izraela. Basam je kazao da ono što se desilo danas i masakr koji je vidio je nešto što ljudski um ne može da pojmi.

“Ono što se danas desilo, ljudski um ne može da pojmi. I niko zdravog razuma ne može to da objasni. Krenuo sam da posjetim prijatelja Motaza i u tom trneutku se desilo granatiranje u blizini kuće mog prijatelja. Udaljeno nekih 300 metara od Motazove kuće. Meta je bila kuća u kojoj je boravio veliki broj civila. Raketa koja je pogodila kuću bila je velika, ono što smo danas vidjeli su teški prizori. Nemoguće je to objasniti, u velikom smo šoku nakon toga”, kazao je Basam.

Šta Palestincima treba?

“Nama je potrebno samo jedno, a to je mir i da se vratimo normalnom životu. Da se vratimo onim danima prije rata. Postalo je jasno da su svi mete. Ne biraju. Napadi se vodi na divljački i na najgori mogući način. Niko normalan ne može da shvati ono što gledamo i doživljavamo”, kazao je u razgovoru za N1.

Šta je sa djecom?

“Naravno, djeca to drugačije doživljavaju i preživljavaju i oni imaju svoju verziju tog rata. Psihička bol i nanijeta šteta djeci sve nas pogađa, jer svi imamo djecu i dobro znamo koje je to kršenje svetosti”.

Basem je poručio da još nije vidio nijedan objekat da je uništen a da se pritom u blizini nisu nalazila djeca.

“Nisam vidio nijednu kuću da je uništena a da se tu nisu nalazila djeca. Broj djece koje smo vidjeli, krv, se ne može ničime opravdati”.

Još je kazao da su očekivanja i želje palestinskog naroda da se vrate normalnom načinu života.

“Naša očekivanja su da se vratimo na ono stanje prije rata i normalnom načinu života. Da vidimo naše kuće, porodice. To je jedino što želimo i sanjamo. Ovaj rat je pokazao gadosti vlada, politika, političara koji su se uvijek hvalili da brane i poštuju ljudska prava. Nažalost, sada vidimo da je to bila samo predstava, velika laž. Ni ljudi ni životinje, čak ni kamen nije pošteđen napada izraelske vojske”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!