“Novinarska pitanja tendenciozna, istupi Zahiragića produkt njegove mladosti”

Vijesti 18. mar 202321:06 0 komentara
N1

Bakir Izetbegović, lider SDA, danas je nakon sjednice Predsjedništva Generalnog odbora ove stranke govorio o donesenim zaključcima na njoj, ali i o brojnim temama pa je tako novinarima poručio da neki od njih postavljaju tendenciozna pitanja dok je nedavne istupe u medijima Harisa Zahiragića (SDA) nazvao produktom njegove mladosti.

“Kriva je kafana i mahala”

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) “dospio je na američku crnu listu zbog tračeva sarajevske mahale na koje su nasjeli američki ambasadori”, ovo je nakon glavnog odbora SDA kazao Bakir Izetbegović, dva puta ponovio izjavu na naše insistiranje da ne bude zabune, a svoj stav dodatano potvrdio ako dokažu da je SDA mafijaška organizacija, ja ću se povući.

“Ne možemo pristati na to da se jednom ambasadoru učine zanimljivim tračevi iz sarajevskih kafana i da ih prenese State Departmentu. Nažalost, tračevi sarajevske čaršije dopiru do Vašingtona. Mislim da Američka ambasada nasjeda na tračeve sarajevskih kafana i opzicije SDA, segmenta iz tužilaštava. Tužioci koji namještaju u vezi respiratora i koji su nešto odlikovani od Ambasade SAD im donose ove priče i na bazi toga se donose ovakve odluke i presude”, kazao je lider SDA.

Osmica, Sebija, Alija, Partizani…

Mehmedagić je u srijedu stavljen na američku crnu listu zbog umiješanosti u korupciju, zloupotrebe BH TELECOM-a, ali i saradnje s kriminalnim mrežama, kako bi obogatio sebe i SDA, navedeno je u odluci američke vlade.

Komentarišući ove navode Izetbegović je kazao kako na neistinu treba odgovoriti istinom. U tom kontekstu osvrnuo se i poništenje magisterija supruge Sebije Izetbegović.

Sve navedeno povezao je sa svojim ocem, Titovim partizanima, genocidom…

“Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili na 14 godina robije je planirao etničko čišćenje. Sedama godina kasnije postao je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja. Titovi partizani, komunisti i generali su radili etnička čišćenja, a moj babo je to zaustavljao. Četrdeset godina nam rade ove stvari”, poručio je Izetbegović.

“Dostavit ćemo dokaze institucijama”

Podsjetimo da se dan nakon odluke američke vlade, novinarima u BIH kratko obratio šef Ureda za koordinaciju sankcija američkog ministarstva finansija, James O'Brien koji je govoreći i o bivšem direktoru OSA-e kazao da je Amerika spremna dokaze ustupiti nadležnim institucijama.

“Ove odluke se donose nakon vrlo dugotrajnog istraživačkog procesa, koristimo sve resurse koje imamo na raspolaganju, ništa se ne dešava “preko noći” i sve je bazirano na dobro razvijenom procesu koji nadgleda veliki broj ljudi unutar američke vlade, tako da smatram da niko ne bi trebao da ostane iznenađen”, kazao je James O'Brien.

“Trojka nema kapacitet ni reference, za ans su glasale patriote”

Osim o Mehmedagiću glavni odbor SDA na današnoj sjednici osvrnuo se i na politiku Milorada Dodika koju međunarodna zajednica treba zaustaviti, posebno nakon posljednjih izjava o secesiji .

Glavni odbor SDA pozvao je i stranke Trojke“ da odustanu od namjere da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju kadar blizak HDZ-u BiH, čime bi, u zamjenu za poziciju u vlasti u jednom mandatu, Ustavni sud BiH isporučili toj stranci, naveli su.

Pozvana je međunarodna zajednica da prestane sa otvorenim favoriziranjem političkih snaga koje su odgovorne za blokade I opstrukcije, dok se istovremeno pokušavaju eliminisati političke snaga koje su se uspješno suprostavljale destruktivnim politikama, a koje su dobile, kako se navodi većinsku podršku patriotski orjentisanih glasača.Da li ovo znači da bh patriote glasaju isključivo za SDA nije pojašnjeno.

“Ovo otvara prostor za jačanje antidržavnih politika i istovremeno slabljene najsnažnijeg i najmonolitnijeg dijela probosanskog bloka. Stranke Trojke nemaju kapacitet i reference da se mogu same na učinkovit način suprotstaviti politikama bloka SNSD-HDZ koji slabi poziciju države i njenih institucija”, poručila je Jasmina Biščević-Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA.

Lider SDA ponovno je pozvao na formiranje koncentracione vlade u koju ce ući i SDA osvrnuvši se i na koaliciju u USK na čelu sa ovom partijom.

“Vrlo je važno ovo što se desilo u USK, jer to pomiruje Krajišnike. Proces je spor i nekim mojim optimističnim, ishitrenim izjavama, možemo da ga dovedemo u pitanje. Ova stvar će se kretati od Osmorke, prema nekoj Trojci, četvorci, petorci, koja će se okupljati oko SDA, odnosno oko politika SDA-DF koje su patriotske, koje ne kalkulišu, koje se ne ulizuju, nisu servilne”, uvjeren je Izetbegović.

O novinarskim pitanjima, Harisu Zahiragiću…

Pojedina novinarska pitanja o američkim sankcijama i diplomi Sebije Izetbegović lider SDA ocijenio je neprimjerenim i tendencioznim. Na novinarsko pitanje šta ako dođe do hapšenja Sebije Izetbegović, predsjednik SDA je odgovorio:

“Prije će vas hapsiti nego nju. Ona ne samo da ništa nije uradila u životu da bude uhapšena, ona je uradila da KCUS postane institucija koja se brine o pacijentu, ona bi trebala dobiti neku zahvalnicu za taj posao. Kako je moguće da se jedna ugledna profesorica, zastupnica uhapsi. Pokazala je sve, nije njeno da dokazuje, to treba pokazati Medicinski fakultet”, kazao je Izetbegović.

S druge strane, izjave Harisa Zahiragića o politicarima balijama i okretanju ka Rusiji i Kini nazvao je produktom njegove mladosti i temperamenta. Izjave su suprotne politikama SDA, kazao je predsejdnik ove stranke no sankcija neće biti.

“Naučit će iz grešaka”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!