Novo Vijeće ministara – novi izazovi

Vijesti 26. jan 202319:53 2 komentara

Nije dugo trebalo da se nakon što je tek imenovano Vijeće ministara BiH počnu spominjati imena novih ministara. Tako se spominje da bi umjesto Zorana Tegeltije na mjesto ministra finansija mogao doći Ljubiša Ćosić.

Vijeće ministara tek je imenovano, a već se spominju novi ministari. Ljubiša Čosić umjesto Zorana Tegeltije na mjestu ministra finansija BiH. Time bi Dodik smirio članstvo u Istočnom Sarajevu koje se pobunilo radi kadrovskih rješenja, istovremeno na poziciju Uprave za indirektno oporezivanje koja je prema stranačkim dogovorima pripala SNSD-u, smjestio sebi odan kadar

No ukoliko do imenovanja i dođe proći će mjeseci obzirom na konkursnu proceduru i potvrdu, što znači da ćemo Zorana Tegeltiju barem godinu dana gledati na funkciji prvog zamjenika predsjedavajuće VM Borjane Krišto. Njegov prioritet biće budžet za 2023. godinu koji je prema najavama trebao biti usvojen u rekordnom roku, kako bi se krenulo sa reformama koje je najavila i Borjana Krišto.

Fiskalno vijeće dva puta do sada pokušalo je usvojiti globalni fiskalni okvir za period 2023. do 2025. godina. Problem je u značajnom povećanju budžeta institucija BiH od preko 258 miliona KM, uz ostalo i zbog povećanja primanja zaposlenih u institucijama na što Republika Srpska ne želi pristati. Da li novi budžet čeka novo Fiskalno vijeće, novog federalnog premijera, nema komentara, Do kraja marta, novog budžeta sigurno neće biti

Osim brzog usvajanja budžeta, u sporazumu kojeg su potpisali SNSD, HDZ i Osmorka navedena je i prohodnost i odobravanje investicionh projekata na svim nivoima vlasti ili kako je u nekoliko navrata izjavio i Milorad Dodik, podrška projektima poput gasifikacije RS, Hidroelektrane ‘Buk Bijela’ i aerodroma u Trebinju biće ispit za političke strukture iz FBiH. Tu je i pitanje imovine koja je za Dodika riješena, za šestorku to može riješiti samo Parlamentarna skupština kako je preporučio Ustavni sud.

Vrijeme brzo leti, najkasnije šest mjeseci od uspostave vlasti, stranke su se obavezale na ograničene ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda i presudama Evropskog suda za ljudsska prava. Na koji način će ovo biti dogovoreno, nije poznato,

Branislav Borenović kaže kako ce svi izazovi biti stavljeni po strani barem na početku jer po njemu to ipak nije najvažnija stvar kod interesnih koalicija. Bitna su kadrovska rješenja, resori i fotelje u institucijama i agencijama. A velikom broju dužnosnika mandat je istekao.

Neće biti teško novom sazivu Vijeća ministara da bude bolje od prethodnog, jer je saziv na čelu sa Zoranom Tegeltijom bio katastrofalan, šest zakona ukupno, stalne blokade i privremeno fiansiranje koje je trajalo gotovo cijeli mandat. Ipak neće biti ni lako ako znamo da se radi o suštinski različitim političkim opcijama od kojih je jedna godinama blokirala državne institucije.

Prve rezutate ipak, najavili su za 100 dana. Vidjećemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare