NSRS o nametanju izbornog zakona i geopolitičkim i bezbjednosnim izazovima: Hoće li biti usvojen izborni zakon RS?

Vijesti 28. mar 202411:24 3 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske otpočela je svoju 11. posebnu sjednicu o aktuelnoj, bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu i uticaju na Republiku Srpsku.

Početak sjednice zbog svega odgođen je za 11 časova, jer je skupštinski kolegijum imao dodatne konsultacije o tome da li će se na dnevnom redu naći nacrt izborbnog zakona RS.

Nezvanično, stavljanje na dnevni red izbornog zakona Republike Srpske kao odgovor za nametanje izmjena izbornog zakona BiH moguće je tokom dana na narednom kolegijumu na kojem bi bila zakazana još jedna posebna sjendica skupštine.

Ona bi, prema informacijama koje su dostupne trebala da bude nakon završetka tekuće sjednice.

Na 11.zasjedanju koje je u toku, predviđeno je polusatno obraćanje predsjednika RS Milorada Dodika, članice Predsjednistva BiH Željke Cvijanović, premijera Radovana Viškovića, predsjednika NSRS Nenada Stevandića, ali i po 10 minuta predsjednika parlamentarnih stranaka.

Na sjednici se razmatra “Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reprekusija na Republiku Srpsku”.

Informacija počinje sa time da su uticaji geopolitičkih procesa nakon završetka Hladnog rata svijet uveli u bezbjednosnu nestabilnost, a što se održava i na poziciju Republike Srpske i bezbjednost njenih građana, objavile su Nezavisne.

“Sadašnji razvoj događaja upućuje na to da se okončava era unipolarnog svijeta sa Sjedinjenim Američkim Državama kao nespornim hegemonom uz podršku Velike Britanije i dijela Evropske unije”, navodi se u Informaciji.

U Informaciji se dalje ističe da pojačane diplomatske aktivnosti u regionu jasno ukazaju na promjenu dinamike međunarodne politike. Dalje se navodi da se nakon završetka Hladnog rata, rušenjem Berlinskog zida, raspadom SSSR i SFR Jugoslavije započelo usložnjavanje globalne politčke i bezbjednosne situacije te da je kulminacija svega Arapsko proljeće i početak imigrantske krize.

“Republika Srpska, proistekla iz Odbrambeno – otadžbinskog rata srpskog naroda na teritoriji današnje BiH, kao jedne od šest republika koje su bile u sastavu nekadašnje Jugoslavije, svojom geografskom pozicijom se našla na „putu“ svih navedenih geopolitičkih procesa, kako globalnih tako i regionalnih. Samim tim, analize o trenutnoj međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji, te procesima koji su joj prethodili ili joj slijede, nemoguće su bez analize nastanka i funkcionisanja Republike Srpske i njene uloge u ovom sveobuhvatnom kontekstu”, navedeno je u Informaciji.

Dalje Informacija objašnjava raspad Jugoslavije, ratove u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH koji su prerasli u građanske, zatim se pojašnjava Dejtosnki mirovni sporazum i ovlaštenja koja su data Republici Srpskoj tim sporazumom.

U Informaciji piše i da je sama EU izrazila nezadovoljstvo nametanjem izmjena izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita i naglasila da „očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka“.

“Dakle, ne postoji jedinstven pristup zemalja EU u odnosima prema BiH, a u ovom slučaju i prema Kristijanu Šmitu i njegovim nelegalnim postupcima”, piše u Informaciji i dodaje da su sve ove aktivnosti podržane od strane trenutne američke administracije.

Kako se navodi u Informaciji Republika Srpska mora sačiniti temeljnu analizu ukupne novonastale situacije, sačiniti odgovarajuće zaključke i preduzeti odgovarajuće aktivnosti. To uključuje reviziju njenog dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa. Ako bi to propustila da učini, dospjela bi u rizik nepreduzimanja odgovarajućih koraka blagovremeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare