NUB BiH odgovorio gradonačelnici Karić: Ne odustajemo od prava na Vijećnicu

Vijesti 03. mar 202314:15 1 komentar
F.Z./N1

Nacionalna i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine oglasila se saopštenjem nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala da je od danas Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, te je poručila kako je tim činom osiguran opstanak institucije Grada.

Iz NUB BiH ističu da su iznenađeni ovim saopćenjem te postavljaju pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Viječnice.

“Iznenađeni smo saopćenjem kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja. Inače, NUBBiH je od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH. Nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUBBiH, ovo je najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke”, naveli su iz NUB BiH.

Gradonačelnica Karić: Od danas je Vijećnica potpuno u vlasništvu Grada Sarajeva

Također, iz NUB BiH poručuju da će svim pravnim sredstvima boriti da zgrada Vijećnice bude vraćena kulturi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare