O cijeni plina će se još pregovarati, a stručnjaci poručuju: “Jedina prava alternativa je Južna interkonekcija”

Vijesti 15. aug 202407:00 0 komentara
JANEK SKARZYNSKI / AFP/ Ilustracija

Snabdijevanje plinom u Sarajevu i Istočnom Sarajevu je normalizovano nakon sastanka direktora "Energoinvesta" i "Sarajevo gasa Istočno Sarajevo". O cijeni ovog energenta i načinu plaćanja još će se pregovarati. Nadležni kažu da građani neće plin plaćati više. Stručnjaci nisu optimistični.

Nakon tenzija i međusobnih optužbi, sada je potpuno drugačija priča i retorika koja ohrabruje. Direktor “Sarajevo gasa Istočno Sarajevo” Nedeljko Elek nakon što je zavrnuo ventil za korisnike, jer “Energoinvest” nije platio posljednju fakturu, obustavu snabdijevanja plinom prekinuo je jučer ujutro. Zahvaljujući posredovanju resornih ministara, a kako tvrdi Elek, i predsjedniku Republike Srpske. Nakon što su sjeli za pregovarački sto, poručuju građanima – obustave više neće i ne smije biti.

“Imamo ugovor koji različito tumačimo. Ali, važno je da imamo dobru volju da nastavimo saradnju jer ovo treba da bude jedan trivijalni problem koji moramo da riješimo. Treba zajednički da radimo na velikim projektima naše dvije kompanije i sve ostale, iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, da radimo na gasifikaciji“, rekao je Elek.

Iako snabdijevanje, barem za sada, nije upitno, o načinu plaćanja i dvostruko većoj fakturi za “Energoinvest”, još nema dogovora. O tome, ali i drugim otvorenim pitanjima razgovaraće na sastancima koji će, navode, biti organizovani u narednih desetak dana.

“Ove cijene utječu na bilanse ‘Energoinvesta’ i ‘Sarajevo gasa Istočno Sarajevo’. I ‘Energoinvest’ je tu povećanu cijenu preuzeo na svoju odgovornost da to ne bi osjetili građani FBiH. Današnja tema govori da mi moramo otvoriti i pitanje Južnog toka“, istakao je Mirza Ustamujić, direktor “Energoinvesta”.

Nakon što je 1. augusta stupila na snagu odluka o većoj cijeni električne energije za korisnike koji se snabdijevaju ovim energentom iz Elektroprivrede BiH, jučer je uslijedio novi problem za korisnike gasa u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Bez obzira što posljedice jednodnevnog isključenja, zbog postojanja zaliha, građani nisu osjetili, pitali smo strahuju li od mogućih, novih poskupljenja ovog energenta.

“Sve govore da neće, ali na kraju bude sve kako oni žele“, “To su predizborni trikovi. Da nas zabrinu nečim drugim, a da oni odrade ono što njima odgovara“, “Ne može me više ništa iznenaditi“, mišljenja su građani.

Bez obzira na to što i Elek i Ustamujić uvjeravaju da građani korekciju cijene neće osjetiti, pojedini stručnjaci iz ove oblasti suprotnog stava. Osim toga, sve ovo ponovo otvara pitanje energetske stabilnosti.

“Nažalost, BiH nema alternativu i jedina prava alternativa gasu koji dolazi iz Rusije je Južna interkonekcija i praktično ta alternativa će stvoriti konkurenciju ruskom gasu, a imaćemo sigurno i bolje cijene, jeftinije”, pojasnio je Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

No, podsjetimo, kamen spoticanja je politički, pa još nema dogovora o tome da li će preduzeće za gas biti osnovano u Hercegovini ili u nekom drugom dijelu FBiH. U međuvremenu, treba stabilizovati i snabdijevanje električnom energijom. Prvi korak je napravljen. U Sarajevu je između Elektroprivrede BiH i EBRD-a potpisan ugovor o kreditima za izgradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2.

“Želimo iskoristiti maksimum naših potencijala, ali ujedno i da zaštitimo životnu okolinu. Takođe, želimo graditi vjetroelektrane i hidroelektrane s ciljem da zadržimo energetsku stabilnost i nezavisnost“, dodao je Sanel Buljubašić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

“Evropska banka je do sada mnogo investirala u distributivnu mrežu, ali ovo je prvi put da investiramo u proizvodnju. Cilj nam je da imamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i da tako imamo jednu čistiju i bolju budućnost“, istakla je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a.

Iako ljeto još nije završeno, pred građanima je, čini se, još jedna neizvjesna zima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!