Obilježen Dan vozača i automehaničara u Tuzli: “Svake godine odlazi od 10 do 15% vozača”

VIDEO 15. jan 202416:37 0 komentara

Svečanim defileom kroz Tuzlu, obilježen je 15. januar Dan vozača i automehaničara u ovom gradu. U svečanoj povorci učestvovalo je 80 različitih vozila, javnih i privatnih preduzeća, a najviše kamiona i autobusa koji su prošli kroz cijeli grad. I ovom prilikom je naglašen problem nedostatka radne snage ove vrste koja sve više odlazi u evropske zemlje.

Damir Kahrimanović iz Živinica vozač više od 10 godina i uposlen je u privatnoj firmi.

“To mi je otac radio i zavolio sam to kao mali. Sa njim sam putovao svadgje i želja mi je bila da vozim i ja i tako sma se opredijelio”, kazao je za N1 Kahrimanović.

Oni koji su decenijama za volanom, Poput Rašida Kapkovića koji je pred penziju, smatraju da status vozača ovisi od firme za koju voze bila ona ovdje ili negdje drugo.

“Nije lako. Sve zavisi u kojoj su firmi, kakvi su uslovi rada, šta se radi, kakva su vozila”, ističe Kapković.

Uslovi rada bolji u evropskim zemljama

Uslovi rada očito su bolji u evropskim zemljama što pokazuje činjenica da je sve manje profesionalnih vozača u našoj zemlji. Uzimajući u obzir da u BiH imaju platu od 800 do 1.000 KM, više nego jasno je zašto odlaze.

“Pa, otprilike od 10 do 15 % svake godine nam odlazi vozača. Polože ovdje i odlaze radi boljih uslova. Vozači su sada, maltene, traženi zlatom. U samoj Tuzli gotovo svaka firma ima otvoren oglas za vozača. Nedostaje vozača”, pojašnjava Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzla.

Generalno, manje je i onih koji polažu vozačke ispite, objašnjava Hajrudin Osmanović, inžinjer saobraćaja. Iako penzionisan, nastavio je raditi u jednoj tuzlanskoj autoškoli. Osmanović, upsolenik u autoškoli je istaknuo: “Moram reći da i u toj branši dolazi do smanjenja interesa, a i to je u vezi sa izuzetno velikim odlivom stanovništva iz BiH. Tako da omladina koja bi sada trebala polagati vozački ispit, već je u inostranstvu”.

“Svi vozači su kolegijalni”

Bili u inostrantsvu ili u svojoj zemlji, vozači kada se sretnu na cesti, solidarni su i pomažu jedni drugima.

“Kolegijalni su svi. Staneš na putu, svi dođu, pitaju treba li šta. Kada pita samo, drugačije je, a tek da ti šta pomogne i uradi”, dodao je Kahrimanović.

Odluka o obilježavanju ovog datuma donesena je nakon što je 15. januara 1960. Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik Jugoslavije, postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije. Proslavom i svečanim defileom kroz grad, pokazuje se koliko je ovo zanimanje bitno za svakodnevni transport roba i generalno normalno funkcionisanje svakog društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!