Obilježen neustavni Dan RS

Vijesti 09. jan 202119:23 4 komentara
N1

Deveti januar je 29. put proslavljen kao Dan Republike Srpske, iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio. Zvanični protokol je bio dosta skromniji nego prethodnih godina zbog epidemioloških mjera, no osim zvaničnika, učešće u organizaciji događaja uzela su i udruženja građana.

Muzički defile, sa nekoliko desetina pripadnika Orkestra MUP-a, prošetao je cetrom Banjaluke. A, narod se počeo spontano okupljati.

N1: Šta za vas predstavlja 9. januar?

“Sve u životu što postoji, što smo odredili i što volimo”.

“Veliki praznik, dan kad je nastala RS”.

“Šta da ti kažem to je Dan Republike, za to smo se borili. Kome se ne sviđa neka oprosti, ja imam svoje mišljenje da za mene mnogo to znači”, kažu Banjalučani.

Nije bilo svečanog defilea sa stotinama učesnika, niti svečanih prijema kao proteklih godina. Razlog su epidemiološke mjere. Svečana akademija snimljena je nekoliko dana prije, a danas je emitovana na javnom servisu.

Dan Republike je za nas 9. januar. On ne može da bude promijenjen inkvizicijskim međunarodnim odlukama, međunarodnih sudija ili samozvanog visokog predstavnika. Ovo će ostati definitivno dan srpskog naroda kao dan naše slobode“, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Deveti januar kao Dan Republike Srpske Ustavni sud BiH osporio je dva puta. Prvo je neustavnim proglašen Zakon o praznicima, a nakon toga je održan referendum. 26. septembra 2016. na referendum je izašlo 56 posto građana sa pravom glasa, a na pitanje da li podržavaju da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS, više od 99 posto odgovorilo je sa Da.

Skupština je nakon toga usvojila Zakon o Danu RS, koji je u martu 2019. godine proglašen neustavnim i diskriminišućim. Stav etitetskih zvaničnika, bez obzira da li su iz vkadajućih ili opozicionih stranaka, je po tom pitanju isti.

Želimo da u okviru Bosne i Hercegovine živimo značajno drugačije u odnosu na način na koji smo prethodnih godina imali, a to znači da se ne iscrpljujemo na temama oko kojih nemamo saglasnost. Već da se usmjerimo na ono što će donijeti napredak građana i jednog i drugog entiteta“, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

To je nešto što je neupitno, ne u inat bilo kome nego zato što tako osjećamo. Republika Srpska je slobodna kako za srpski tako i za sve druge narode koji je vole i osjećaju svojom, kao što episkom na jutrošnoj liturgiji reče ‘Što je bašta raznolikija, toliko je i ljepša‘”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Cvijanovićka je dodijelila zahvalnice zdravstvenim radnicima i ustanovama zbog doprinosa koji su dali u borbi protiv pandemije. A, sinoć su i im se i navijači Borca zahvalili bakljadom ispred UKC.

Želim da se zahvalim svim našim građanima i navijačima, ovo je dokaz da nismo sami. Već deset mjeseci vodimo bitku i nije nam lako, Deset mjeseci smo udaljeni od svojih najbližih i ova podrška nam mnogo znači“, istakla je Valentina Petković, medicinski tehničar Urgentnog centra.

Mimo zvaničnog protokola, održana je liturgija kojoj su prisustvovali Cvijanovićka i Stanivuković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare