Obitelj Smoljo: Kako je moguće dobiti rješenje o deložaciji ako je spor u toku

Vijesti 23. jun 202119:24 2 komentara

Prava drama odvijala se ispred stana obitelji Smoljo u Mostaru, koja je odlukom Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije danas trebala biti deložirana, iako posjeduju vlasničku dokumentaciju.

Rješenje o deložaciji – bez sudbene odluke dobili su, jer je njihov stan nakon osam godina od kupnje dodijeljen drugoj osobi. Obitelj Smoljo tvrdi – to je nezakonito i bez ikakvog objašnjenja. No, odvjetnik suprotne strane tvrdi – stan je kupljen od osobe koja je prethodno boravila u tom stanu, a nije ga imala pravo prodati.

Grubo ponašanje

Snježana Smoljo stan je kupila davne 1999. godine. Policijskim danas službenicima nije dozvolila ulazak, pa je tako i treći pokušaj deložacije propao. Aktom Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK 2007. godine, stanarsko pravo dodijeljeno je drugoj osobi – Ljiljani Gašić. Kako i zašto – odgovore kaže do danas nije dobila, iako već 14 godina traje čitav proces.

“Toj gospođi se vjeruje na riječ, ona nema nikakav papir, nikakav dokument kojim bi potvrdila da je njena bivša firma Soko Mostar uplatila bilo šta za taj stan. Dobiva rješenje o stanarskom pravu na osnovu čega? Ona nikad nije prišla stanu. Od 1999-2007, šta je radila osam godina”, pita se Smoljo.

Snježana u ovom stanu živi sa 86-godišnjom majkom koja je u lošem zdravstvenom stanju. Danas je naišla na grubo i neprofesionalno ponašanje od strane službenika Ministarstva.

Firma Soko 1990. godine odlukom radničkog vijeća, prema Snježaninim riječima taj stan dodjeljuje Ljiljani Gašić, čiji advokat tvrdi da joj je u upravnom postupku priznato stanarsko pravo, te da je porodica Smoljo stan kupila od firme koja ga nije mogla prodati.

“Iz tog razloga je u upravnom postupku znemaren njen ugovor o otkupu stana, a priznato stanarsko pravo osobi koja je prije rata tu živjela i koja se po Dejtonskom sporazumu ima pravo vratiti stan. Bez obzira na ugovor o otkupu stana prednost je data gospođi Gašić kao nositelju stanarskog prava. Upravo sada je u toku sudski parnički postupak za poništenje ugovora o kupoprodaji od strane porodice Smoljo”, rekao je Semir Guzin, advokat Ljiljane Gašić.

Zakonski rok

Ove tvrdnje Snježana demantuje. Kaže da na toj adresi nije mogao niko živjeti, jer zgrada je 1999. godine napravljena i prvi su i jedini koji su ikad živjeli u tom stanu kupljenom od firme Urbing – javnog preduzeća za obnovu i razvoj Mostara. Privatni posjed i pravo vlasništva ne može ometati ni svojatati niti jedna osoba pa tako ni institucija, tvrdi Snježana.

“Napisano je Ministarstvu da je proceduralna greška, da nije podnesen zahtjev u zakonskom roku za izvršenje rješenja. Zahtjev za izvršenje rješenja se provodi u roku od pet godina, a isti je podnesen nakon osam godina, a Ministarstvo u zakonskom roku od tri dana nije odlučilo o tom zahtjevu”, kazao je Darislav Paponja, advokat Snježane Smoljo.

Mnogo je nejasnoća i nelogičnosti, pa se između ostalog pitaju kako je moguće dobiti rješenje o deložaciji ako je spor u toku i vodi se pred Vrhovnim sudom Federacije, Kantolnom i Općinskom sudu u Mostaru. Bez sudske odluke, Snježana kaže stan ne napušta. Borit će se, sve dok suprotna strana ne dokaže svoja prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare