Objavljeno upozorenje građanima zbog najavljene promjene vremena

Vijesti 04. aug 202314:24 0 komentara
F.Z.

S obzirom da se prema prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u periodu od 04.08. do 05.08.2023. godine na području BiH i Kantona Sarajevo očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra i gradom, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za jake lokane pljuskove u periodu od 14:00 sati pa do 05.08. do 15:00 sati.

Iz zavoda naglašavaju da lokalno može pasti i do 15-30 litara kiše po metru kvadratnom i da su mogući udari vjetra brzine 50-70 km/h.

Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i živoata ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, OMDAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra“, navodi se u saopštenju.

Na taj način će se efikasnije reagovati u sistemu zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra.

Apel građanima

Posebno su apelovali na pravna lica koja izvode građevinske radove na objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed vjetra mogle pasti s krova objekata, građevniskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Sličan apel upućuju i svim sugrađanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi ugrozili sigurnost prolaznika.

Također, građanima je preporučeno da ne ostavljaju svoja vozila parkirana kraj velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Poseban apel upućen je općinskim službama civilne zaštite s područja KS DA ODMAH stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti kako bi mogli da reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine i jake udare vjetra.

Navedene subjekte napominjemo da su dužni ODMAH ČIM primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i vdrugih nesreća, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121 koji radi neprekidno 24 sata svaki dan

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!