Uprkos inspekciji nadležnih, gradnja HE na izvoru rijeke Une još nije obustavljena

Vijesti 07. aug 202412:45 0 komentara
N1/Ilustracija

Radovi na izgradnji HE na izvoru rijeke Une bi trebali biti obustavljeni. Bez obzira na mišljenje ministarstva, prema tvrdnjama tamošnjih mještana i aktivista, radovi se nastavljaju.

“Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu u cjelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš”, rečeno je za N1 iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske.

“Ministarstvo je informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, među ostalima i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji provodi inspekcijski nadzor”, dodali su.

Inače, borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traje danima.

Građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

Ranije je pojašnjeno da su okupljeni aktivisti sa izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebalo da stignu nalazi inspekcija. Važnost očuvanja ovog netaknutog bisera prirode Unsko-sanskog kantona, ali i čitave BiH, prepoznaju i mladi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!