“Očekuje se duplo više glasova iz dijaspore na ovogodišnjim izborima u BiH”

Vijesti 20. jul 202222:16 1 komentar

Opći izbori su na pragu, a brojne, posebno probosanske stranke uzdaju se u glasove bh. dijaspore. Rok za podnošenje prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine istekao je u ponoć. Putem elektronske aplikacije nalog je otvorilo oko 88.000 osoba od čega njih 10.000 nije završilo postupak prijave.

Senka Merdžanović više od pet godina živi u Berlinu, ali svoje glasačko pravo za to vrijeme nikada nije iskoristila. Razlog je, kaže, silno razočarenje u kompletnu situaciju u BiH. Ipak, isprovocirana posljednjom odlukom državnih ministara tu je odluku promijenila.

“Nisam se prijavila jer nisam znala da ima neki rok za online prijavu i žao mi je zbog toga jer sam ja svoju odluku totalno promijenila. Otkako su gospoda sebi povećala platu za više od 500 KM definitivno sam odlučila promijeniti mišljenje i glasati”, ispričala je Senka Merdžanović.

Bez obzira na propušteni termin, građani će svoje glasačko pravo, ipak, moći ostvariti na dan izbora, dolaskom u BiH, pojašnjava Ahmed Husagić, iz Pokreta snaga domovine. Broj glasača iz dijaspore ove godine će, kaže, biti duplo veći u odnosu na prošle, a najviše zainteresovanih je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Nizozemskoj.

“Zbog novog sistema koji je uvela Centralna izborna komisija (CIK), mnogi ljudi su se teže nosili sa nekim tehničkim stvarima, međutim, tim novim sistemom su izbjegnute manipulacije. Znate da su 2020. godine naručivani glasački listići po mesarama, po 50 do 100 komada. To su, apsolutno, manipulacije izbornim procesom i tome se moralo stati ukraj”, pojasnio je Ahmed Husagić iz Pokreta Snaga Domovine.

Oko 88.000 građana van BiH otvorilo je elektronski nalog za glasanje na predstojećim izborima. Od toga, oko 10.000 njih nije završilo postupak prijave, zbog čega neće biti ni razmatrane, saopćeno je iz CIK-a.

“Birači kojima se prijava obrađuje nakon 19. jula i čija prijava sadrži nedostatke će biti obaviješteni na mail da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone nedostatke u prijavi,(uz napomenu da će tu mogućnost imati samo jednom u okviru ta dva dana i da prije nego što označe rubriku ‘pošalji zahtjev’ provjere da li su otklonili navedene nedostatke.)) Nakon jedne pružene prilike za otklanjanje nedostataka njihov nalog će biti ‘zaključan'”, istakli su iz CIK-a.

Mobilizacija bh. dijaspore korak je ka preokretu u Republici Srpskoj, u smislu povećanja broja probosanskih poslanika u entitetskom parlamentu, smatra kandidat za člana Predsjedništva BiH Vojin Mijatović.

“Probudili smo nadu i probudili smo BiH, više će Pokret za državu imati glasova u inostranstvu nego pojedine parlamentarne stranke u entitetu Republika Srpska, postigli smo ono čega su se mnogi bojali”, naglasio je Mijatović.

No, glasovi dijaspore ni na koji način ne mogu drastično promijeniti odnos trenutnih političkih snaga niti u RS, niti u cijeloj državi, jer će na kraju ipak prevagnuti domaći glasovi, kažu upućeni.

“Vi sada imate svega tri zastupnika iz probosanskog bloka u Narodnoj skupštini, to je premalo da bi se na bilo koji način artikulisale neke druge ideje. Oni računaju između 10 i 11, to je preoptimistično, kada bi bilo šest ili sedam poslanika to bi bilo idealno. Da se ipak napravi kakav takav balans, da imaju jak klub i da imaju uticaj i u Vijeću naroda, ali i pri izboru delegata u Dom naroda u Parlamentu BiH”, mišljenja je novinarka i analitičarka Gordana Katana.

A nakon bavljenja dijasporom, Centralna izborna komisija BiH narednog dana organizuje javno žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću. Nakon toga, svojom odlukom određuje redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću koji će se primjenjivati na Općim izborima u BiH zakazanim za 2. oktobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare