Od danas štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS

Vijesti 17. apr 202407:58 1 komentar
N1

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za danas početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna časa.

Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

– Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku – kazao je.

Podsjeća da je odluku o štrajku upozorenja Sindikat donio prije mjesec dana.

Samostalni sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo ovim povodom za danas je najavio i pres-konferenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare