Odabrana firma za nabavku linearnog akceleratora: Nazire li se kraj agonije onkoloških pacijenata u TK?

Vijesti 09. sep 202414:43 0 komentara
Tuzla.info

Univerzitetsko klinički centar Tuzla donio je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, objavljeno je danas na web stranici ove zdravstvene ustanove.

U odluci piše da će nabavku aparata za radioterapiju raditi kompanija “INEL-MED d.o.o.” iz Mostara, a vrijednost je 8,5 miliona KM bez PDV-a. Svoju ponudu su dostavile dvije kompanije, odnosno Inel-med d.o.o. Mostar i MSG d.o.o. Tuzla. Na četvrtom tenderu se nije prijavila kompanija koja je prošloga puta uložila žalbu, a riječ je o kompaniji Siemens Medicina d.o.o. Sarajevo. POnovo je izabrana mostarska kompanija.

Rok isporuke, instaliranja i puštanja u kliničku upotrebu opreme je 180 dana.

Produžena garancija za linearni akcelarator i CT simulator iznosi jednu godinu.

Nabavka ovog aparata je problem koji se proteže od febrauara 2023. godine kada su istražni organi zapečatili uređaju u UKC-u koji su davno trebali biti izbačeni iz upotrebe zbg dotrajalosti. Od tada do danas, brojni onkološki pacijenti su prisljeni odlaziti u druge gradove na terapije. Koliko njih je životom platilo sistem javnih nabavki i tendera u BIH, tek će se znati, piše Balans.co.ba.

Kompletan dokument današnje odluke pogledajte OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!