Odbrana optužuje Vrhovni sud RS da pomaže u trgovanju oko mjera pritvora Bojiću

Vijesti 30. dec 202117:41 0 komentara
N1

Vrhovni sud Republike Srpske djelimično je uvažio žalbu advokata Branislava Zeljkovića i Slavka Bojića na mjere pritvora, te preinačio raniju odluku o produženju pritvora.

Vrhovni sud je potvrdio da “ne postoji bilo kakva bojazan da bi izlazak iz pritvora Slavka Bojića izazvao uznemirenost javnosti i da zbog tog razloga nije mogao biti pritvoren”, kaže advokat Dragan Tolimir.

“Međutim, Slavko Bojić se i dalje drži u pritvoru da bi se spriječilo da utiče na svjedoka Biljanu Amidžić, iako je tužilaštvo tog svjedoka saslušalo dva puta nakon što je produžen pritvor, pa je dalje zadržavanje u pritvoru čista samovolja i najgora vrsta zloupotrebe i pravnog nasilja koje će dotući ionako razoren pravni sistem u Republici Srpskoj”.

Advokati Slavka Bojića su prijedlog za ukidanje pritvora podnijeli dana, 21.12.2021. godine, ali Vrhovni sud Republike Srpske nije žalio ni da razmotri taj prijedlog.

“To pokazuje da Vrhovni sud Republike Srpske namjerno odugovlači sa ukidanjem pritvora i pomaže da se trgovina sa pritvorom i ucjenjivanje Slavka Bojića nastavi”, optužuju advokati.

Zatražili su od tužioca da postupi savjesno, zakonito i profesionalno i da obavijesti Vrhovni sud Republike Srpske da je saslušao svjedoka Biljanu Amidžić dva puta i da više nema potrebe da Slavko Bojić bude u pritvoru, te da zatraži da se on odmah pusti iz pritvora da bi predstojeće praznike proveo sa svojom porodicom.

Advokati Slavka Bojića smatraju da će i Vrhovni sud Republike Srpske i Republičko javno tužilaštvo, ukoliko do 31.12.2021. godine ne puste Slavka Bojića iz pritvora izgubiti svaki ugled i kredibilitet i da će se pretvoriti u političke instrumente i eksponente.

Predmet Korona ugovori u žiži je javnosti zbog sumnji u zloupotrebe službenog položaja, te malverzcije u nabavkama medicinske opreme preko Instituta za javno zdravlje RS i drugih povezanih subjekata. Osumnjičeni Branislav Zeljković i Savko Bojić u pritvoru su, dok se sa slobode brane Dragan Dubravac i Slaviša Marković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!