“Odlikovanje koje je Dodik uručio Putinu je neviđena civilizacijska sramota”

Vijesti 09. jan 202315:04 4 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid" i istaknuo da "odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu". 

Kazao je i da današnje obilježavanje 9. januara predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH.

“U vrijeme kad separatistički i politički krugovi, ciljano plasiraju raznovrsne neistine falsifikate i podvale, veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprostavimo negatorima genocida. Smatram da su naučni skupovi, poput ovog današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti. Najviši pravni akt nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH i zato je antiustavno okupljanje dijela odmetnutih poslanika u Skupštini BiH 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom. Ustavni sud BiH svojom odlukom od 15. septembra 1992. godine ocijenio je proglašenje tzv. Republike Srpske BiH kao antiustavni čin”, rekao je Bećirović.

Isti stav, podsjetio je, zauzela je 1992. godine i Badinterova komisija evropske zajednica.

“Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranja paradržave na teritoriji BiH, projektovana i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Zato je tzv. Republika srpskog narod u BiH, odnosno Republika Srpska bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nije nikad prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta”, kazao je Bećirović.

Opširnije o temi obilježavanja Dana RS – 9. januara koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, pratite na našem Live Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare