Održana vojna vježba oružanih snaga BiH i Amerike na Manjači (FOTO+VIDEO)

Vijesti 22. maj 202114:15 > 15:23 2 komentara
N1

Danas je na poligonu Manjače kod Banjaluke, održana zajednička pokazna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a. Vježbi su prisustvovala dva od tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik se, kako je bilo i očekivano, nije pojavio.

Vježbu su pratili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, američki ambasdor u BiH Eric Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli premijer FBiH Fadil Novalić i drugi vojni bh. i američki zvaničnici.

“Najbolji pokazatelj kojim smjerom BiH treba ići”

N1
N1
N1
N1

Ambasador Nelson kazao je kako je zadovoljan viđenim i naglasio da su “vrata NATO-a otvorena BiH”. Zadovoljstvo su izrazili i članovi Predsjedništva BiH.

“Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja. Najbolji je pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza”, rekao je Komšić.

“Okrenuti se članstvu EU”

Dodao je kako je “ponosan na sve što imaju priliku vidjeti ovdje u regionu Manjače, na sve ono što su vojnici i oficiri, prikazali u proteklom danima, pokazujući da jedna Bosna i Hercegovina, itekako, može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde”.

“Nešto slično probavamo uraditi i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za EU, ali smo svi svjedoci da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana BiH. A taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji. Tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo. Da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, a da nas interesuje i treba da nas interesuje samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana. Interes građana ove zemlje, svakako je taj, da oni žele da bolje i sretnije žive. Da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu. Da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji. Zato je važno da im sa ovoga mjesta, zajedno sa našim američkim parternima poručimo da ovdje nema mjesta za politike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije“, rekao je Komšić.

“Nije NATO vježba”

Podsjetimo, Dodik je ranije kazao kako je ovo “online vježba”.  Brigadni general Radovan Ilić naglasio je kako ovo nije “nikakva vježba NATO-a, već bilateralna vježba vojski dviju država”.

N1
N1
N1

U današnjoj vježbi učestvovale su kopnene, i vazdušne snage, a izvođene su tenkovima, dronovima, helikopterima, oklopnim transporterima i drugom vojnom opremom.

Vježba “Brzi odgovor 21″ održava se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma ” Dubrave“ kod Tuzle. Njom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu. U vježbi učestvuje  500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare