Ogrešević: Konaković najavio da će hapsiti, nije dobro za demokratiju

"Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao, kazao je za N1 predsjednik Narodnog evropskog saveza i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji je komentarisao seriju hapšenja u Kantonu Sarajevo. On se također osvrnuo i na "slabu reakciju federalne vlasti" na poplave u USK poručivši da su se premijer Nermin Nikšić i njegova vlada ponašali kao da ovaj dio države nije u Bosni i Hercegovini.

Poplave u Krajini na površinu su izbacile i politička neslaganja. Najvidljivije je bilo ono između vas i federalnog premijera Nermina Nikšića. Šta ste prije pisali – politička saopštenja ili zahtjeve za pomoć?

Nisam pisao politička saopštenja, bavio sam se poplavama. Ni federalni premijer niti Vlada 48 sati nisu reagovali i pokrenuli aktivnosti na činjenici da se dešavaju poplave. Njihovo ponašnje je bilo na način kao da se ne dešavaju u našoj državi. Ko se prihvati mjesta premijera mora pokazati energiju i dinamiku. Ja bih na njegovom mjestu (Nikšićevom) bio isto veče u USK, angažovao bih FUCZ i druge resurse. Moja reakacija nije bila sušto politiziranje, ona je bila opravdana. Išla je u pravcu da se pokrenu, zakasnili su i nisu pokazali empatiju.

Kolike su štete, imate li procjene?

Na području Cazina štete su blizu dva miliona KM, imamo problem sa klizištima. Ugrožene su kuće, a intervencija na svakom klizištu je nekoliko stotina hiljada maraka.

Zamjerate premijeru Nikšiću da je, dok su poplave prijetile Krajini, pratio utakmicu finala Kupa BiH u fudbalu. Je li istina da ste vi bili na otvaranju jednog kozmetičkog salona?

Vlada nije reagovala 48 sata, poplave u USK su trebale biti prva tema. U prvom planu su bile podijele funkcija, a negdje na margini se reagovalo kroz rezervu. U prvim danima nama rezerve nisu bitne, nego drugi resursi. Bitna nam je dobra organizacija i ljudi itd. Ja sam dugo gradonačelnik, svaki dana sam sa Cazinjanima, meni spočitavati nešto tako je smješno. To je bilo otvaranje firme mlade, uspješne poduzetnice, to je osoba koja je primjer. Veliki iskorak. I nije to kozmetički salon u pojednostavljenom obliku… I poplave su bile u utorak, a ja sam bio na otvaranju u četvrtak.

Koliko objekata u Cazinu je bilo pod vodom?

Preko 30 i velike su štete na poljoprivrednim usjevima. Znate da je Cazin najveći proizvođač mlijeka u BiH. Mi ćemo sabrati sve štete i obratit ćemo se svim nivoima vlasti.

U čijoj je nadležnosti održavanje korita rijeka Korana i Mutnica, koje su se izlile na području Cazina?

Mi smo prije nekoliko godina očistili rijeku Mutnicu i ušće rijeke Korane. Sarađivali smo sa Oružanim snagama. Međutim, ima određeni broj kuća koja su na takvoj poziciji da se jednostavno dešavaju plavljenja.

Da li su bila začepljena riječna korita?

Nisu.

Očigledno da ste otkopali ratne sjekire sa “Trojkom”. Hoće li vas to približiti SDA?

Trebali smo se pokazati ljudima u kriznim situacijama. Ovdje se ne radi o sjekiram nego o činjenici da nisu reagovali na vrijeme. A što se tiče formiranja vlasti ključno pitanje za NES je bilo kako će biti uređena naša zemlja i kakvi se procesi otvaraju, te kakva će biti izmjena Ustava. Mi smo u januara rekli da nećemo prihvatiti kratkoročna rješenja. Istina je i da su ostala trojica (lideri Naše stranke, SDP-a i NiP-a) isto kazali.

Kako ste saznali da niste više dio koalicije?

Saznali smo iz medija. “Trojka” je izrazito ljuta na nas zato što smo mi u pravu, oni su pogazili vrijednosti koje smo zagovarali. Oni pokazuju određenu agresiju. Većinsko raspoloženje javnosti je da se ona osjeća uniženom, podcijenjenom, da te vrijednosti više nemaju prostora, da je pragmatičnost na sceni. Mi iz NES-a nismo htjeli biti dio tog procesa.

Uhapšen je zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić. Kako to komentarišete?

Nažalost to se desilo, nadam se da će imati pošteno suđenje. Hadžibajrić je, činjenica je, bio uspješan načelnik. Nadam se da nema političku pozadinu. Pročitao sam da je Konaković rekao da pravosuđe nije moglo raditi zbog prijašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehemdagića. Ima tu nekoliko problema. Ako je takva bila situacija nadam se da će državno tužilaštvo procesuirati sve koji su negirali genocid, ako je Osmica to sprečavao. U Republici Srpskoj svi znamo da ima kriminala na sve strane. Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao. Trenutno se hapse sarajevski bivši i aktuelni načelnici, trebamo vidjeti jel to politički motivisano i da li će postojeća vlast imati istu amiciju, kao i prethodna, da kontroliše pravosuđe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još