Ogrešević nakon što je NES izgubio pozicije u FBiH: Maske su pale

Vijesti 27. apr 202315:55 2 komentara
N1

"Maske su pale", poručio je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine.

U izjavi za medije lider NES-a kazao je kako nisu obaviješteni o odluci predsjednice FBiH Lidije Bradare, a koju je potpisao i potpredsjednik Igor Stojanović, da se mijenja prijedlog imena za sastav Vlade FBiH. Prema novoj odluci, NES i SBiH više nisu na spisku.

“Dolazimo na ono što čitavo vrijeme zastupamo. Očito naš stav o tome da ne bi bili dio većine koja je pristala na bianco ili bilo kakve intervencije na Ustav visokog predstavnika i da je presudilo te da naši dosadašnji partneri prave novu parlamentarnu većinu na temelju tog našeg stava. Mi smo 3. februara obavijestili javnost da se izrazito brinemo za ustavnu krizu i da je pitanje kakav će ustavni okvir biti jer se ne tiče samo ovog momenta i ove većine nego budućnosti. To smo rekli kada smo glasali za rukovodstvo FBiH, dali smo potpise. Očito da Trojki nije bitno kakvo će rješenje ponuditi visoki predstavnik, da to nije bitna tema za njih, već da zauzmu pozicije i fotelje, uđu unutra pa će onda kao nešto raditi”, rekao je Ogrešević.

Istakao je kako nisu imali informaciju o eventualnim rješenjima koje bi možda ponudio visoki predstavnik.

“Mi nismo izašli iz parlamentarne većine nego smo rekli da ne možemo bianco podržati nešto ne znamo kakvog će sadržaja biti. To je ključno pitanje, o tome se trebalo voditi računa. Predlagali smo da tome posvetimo posebnu pažnju zbog interesa javnosti, da se ne dešava nasilje. Sada vidimo da može sin oca predložiti za ministra. To se nama stavljalo na teret. Zamislite sada da smo mi predložili Isaka za ministra, kako bi naši partneri na to reagovali. U toj temi smo se razišli, kod Isaka. Mi ne možemo biti dio toga. Uvode se dvije hrvatske stranke, izbacuju probošnjačke. U ovome nema ništa dobro, vidjet ćemo u konačnici kakvu će odluku donijeti visoki predstavnik, ako bude donosio”, rekao je Ogrešević.

Ovo su prijedlozi svih ministara u Vladi FBiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare