Ogrešević za N1: Slučaj Kenana Magode i Anela Kljake isti

Vijesti 30. mar 202318:36 0 komentara

Lider Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević kazao je za N1 kako stoje iza svoga kandidata za federalnog ministra trgovine, Anela Kljake, odbacujući primjedbe lidera SDP-a Nermina Nikšića kao "neutemeljena" i "insinuacije". Ogrešević je upitao kako je moguće da se "glasalo za ljude na crnim listama i koji se povezuju sa kriminalom", pružila se podrška Kenanu Magodi, a da je onda sporan Kljako. Također, prvi čovjek NES-a je jasno poručio da njegova stranka "neće prihvatiti kratkoročne izmjene Ustava FBiH" i da nisu za promjenu Federalne vlade po svaku cjenu.

Jeste li razgovarali sa Nikšićem, kako komentarišete ova nova imena?

Nisam razgovarao. Slali smo dopise jedni drugima. SDP se nama obratio i mi smo odgovorili. Mi smo rekli prije svega da njihovi navodi nisu utemeljeni i tačni. Mi smo mišljenja da ta fama oko Kljake je neutemeljena i nema smisla. Nema optužnice niti jedan proces nije vođe protiv Kljake.

Mediji su pisali kako je preko stotinu glasova bilo sporno za Kljaku?

To jednostavno nije tako. Kljako se ne može dovesti ni u kakvu vezu s tim. CIK nije pokrenuo postupak. Kljako nema nikakve fizičke direktne i indirektne veze sa tim postupkom. Naš mandatar (Nikšić), koji bi trebao okupljati, pokreće jedno insinuirajuće pitanje. Glasalo se za ljude na crnim listama i koji se povezuju sa kriminalom, a onda imamo situaciju koja je neutemeljena. Moramo to raščistiti do kraja. Ne možemo prihvatiti te insinuacije.

Šta su stvarni razlozi Nikšića da ovako reaguje protiv Kljake?

Svašta mi pada na pamet, očito ima razlog koji nama nisu jasni i on bi to trebao obrazložiti. Ovo je zaista prizemno. I za nas ima spornih imena koja se spominju da bi mogla biti u Federalnoj vladi. Mislim da nije uredu da Vlada FBiH bude rezervni položaj za kadrove koji su se kandidirali u RS-u (Vojin Mijatović).

Mustafa Ružnić, član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza, kazao je da Nikšić ne smije prigovoriti lideru HDZ-a Draganu Čoviću, a ni lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, pa se prelama preko Kljake, kao što nije mogao prigovoriti Elmedinu Konakoviću, lideru Naroda i pravde, pa se “iskalio” na Damiru Marjanoviću iz pokreta Za nove generacije. Slažete li se sa njegovim stavovom?

Sve što je rekao Ružnić mislim da stoji i takav se dojam stiče. Slušam Nikšića koji priča o kompromisu na pitanju da Dodik prekida odnose sa ambasadama, sebi daju za pravo da odobravaju, a na drugoj strani imamo cijepanje dlake na pet dijelova. Imamo slučaj Kenana Magode u KS i Nikšić je rekao da nema sudski utvrđene okolnosti da ne bude ministar i ja se tu slažem s njim. Isto je tako i za Kljaku.

Hoćete li raskinuti partnerstvo sa strankama “Trojke”?

Mi smo na traženje naših partnera dostavili imena za ministe, to govori da smo potvrdili da idemo dalje u procesu formiranja Vlade FBiH. Problem ili insinuacije za našeg kandidata je nešto što mi nismo preizveli. Naš stav se nema potreba preispitivati, nego treba preispitivati stavove drugih.

Ružnić je kazao i kako je stava da treba razmotriti da li sa ovakvim partnerima treba nastaviti dalje na ovakve “njihove neozbiljnosti”, dok imamo tektonska politička pomjeranja i udare na našu državu?

Mi imamo stav da ne bi prihvatili kratkoročne izmjene Ustava FBiH, mi nismo za promjenu Vlade po svaku cjenu. Nas zanimaju dugoročna rješenja i moguće da naši stavovi iritiraju neke naše partnere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!