OHR pozdravio Neškovićevu odluku: “Parlament BiH sada treba intenzivirati svoj rad”

Vijesti 15. okt 202418:10 0 komentara
N1 BiH

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pozdravili su odluku SDS-ovog delegata Želimira Neškovića da iz parlamentarne procedure u Domu naroda Parlamenta BiH povuče Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Parlament BiH bi sada trebao intenzivirati svoj rad fokusirajući se na pitanja od neposredne važnosti za nastojanja Bosne i Hercegovine da otpočne pregovore sa Evropskom unijom. Ovo je pozitivan korak ka unapređenju funkcionalnosti države”, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjetimo, zbog ovog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH iz Kluba Bošnjaka nisu prisustvovali nijednoj sjednici Doma naroda na kojoj je ova tačka bila na dnevnom redu.

Za Klub Bošnjaka je ovaj Neškovićev prijedlog sporan te se zbog toga nisu pojavljivali na sjednicama koje onda zbog nedostatka kvoruma nisu ni održavane.

Kako su pojasnili, za njih je ovaj prijedlog neustavan jer se u njemu navodi da u Ustavni sud BiH mogu biti imenovani samo državljani BiH.

Danas je Nešković poručio da povlači navedeni prijedlog kako ne bi doprinosio daljnjoj blokadi Doma naroda u kojem se odavno nisu održavale sjednice jer iz Kluba Bošnjaka na njima nisu bili prisutni.

Čović sazvao sjednicu Doma naroda, Bošnjaci neće doći jer je na dnevnom redu neustavni prijedlog o izbacivanju stranih sudija

Izrazio je i žaljenje što predstavnici vlasti iz Republike Srpske nisu stali iza ovog zakona što ga je dodatno ponukalo da donese ovu odluku.

“Ne želim više da budem preduslov bilo kome i da Klub Bošnjaka nastavi opstruirati rad Dom naroda ili neke druge koji ga blokiraju. Učinio sam ovo zbog svog srpskog naroda, ali i ostala dva konstitutivna naroda kako bismo donosili zajednička rješenja i otvorili neka pitanja, a ne držali ih pod tepihom”, poručio je Nešković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!